Objavljeno: 13. Januar 2023

Endava spotlight mini serijal part 2: Ivana Livaja, Senior Developer

Spotlights

Profesionalni razvoj unutar IT kompanije kao što je Endava nije uvijek nužno vezan za ulogu vođenja tima, uprkos značajnom i višegodišnjem iskustvu mnogih pojedinaca. Takav je slučaj sa našom današnjom sagovornicom, koja trenutno nastavlja da gradi svoje tehničke vještine ka nekim drugim smjerovima napredovanja u svom polju ekspertize.

U prvom djelu ove mini serije smo pričali sa Tajmom Mahmutović, koja takođe radi za Endavu i ispričala nam je kako je tekao njen put ka Team Lead poziciji. Taj tekst možete pročitati ovdje, a u nastavku saznati detalje iz intervjua sa Ivanom, koja želi da svoj karijerni put gradi u nekom drugom smjeru.

Dzobs: Devetogodišnje iskustvo kao full stack developer, svaka čast! Šta je ono što bi izdvojila kao najveće izazove tokom tog perioda, a ostavila kao savjet budućim kolegama i koleginicama?

Ivana: Bilo je mnogo izazova i još uvijek ih ima, to svakako. Kao najveći bih izdvojila potrebu za stalnim napredovanjem u smislu sticanja novih znanja, što iziskuje rad na sebi, usavršavanje, i učenje. IT industrija je jednostavno takvo polje u kojem se svakodnevno javlja nešto novo.

Budućim kolegama i kolegicama bih poručila da se ne boje izazova i učenja, već da budu ustrajni u radu, što će na kraju biti nagrađeno. Privilegija je raditi u IT industriji, jer je ona trenutno jedan od najkonkurentnijih na tržištu.

Dzobs: Od tih devet, uskoro će dvije godine otkako si u Endavi. Kako ti se za sada čini iskustvo u firmi, sa saradnicima, šta je ono što ih izdvaja od drugih IT kompanija?

Ivana: Vrijeme koje sam provela ovdje je nesumnjivo jedno neprocjenjivo iskustvo. Imala sam priliku raditi na velikim i uzbudljivim projektima. Endava ima klijente koji su prepoznatljiva imena u svojim branšama. Također sam sarađivala s jako kvalitetnim kolegama, ne samo u smislu znanja, već i ljudskih kvaliteta. Riječ je o dragon, pametnim i susretljivim ljudima.

Ono po čemu se Endava kao kompanija posebno ističe je briga o svojim uposlenicima. Otkako sam se pridružila timu, nižem samo pozitivna iskustva i nadam se da će se to tako nastaviti i u budućnosti. Osjećam da se mogu obratiti kolegama za bilo koji problem i da će mi izaći u susret, naravno - ukoliko je to moguće.

Dzobs: Da li planiraš u jednom trenutku, kao koleginica Tajma, postaneš Team Lead, ili želiš da se zadržiš na trenutnoj poziciji?

Ivana: Dugoročno je to neki plan, iako moram priznati da sam zadovoljna trenutnom pozicijom i possum koji obavljam, tako da uopšte ne žurim po tom pitanju. Ono što je po mom mišljenju odlika dobrog Team Lead-a jeste da, osim stručnog znanja, ima i vještine upravljanja članovima tima.

Upravo ovo drugo je deo u kojem ja sebe trenutno ne vidim, tj. smatram da ima dosta prostora za napredak i radim na tome da to promijenim. Glavni razlog zbog kojeg odgađam pomenutu promjenu pozicije jeste taj što dio posla u kojem definitivno najviše uživam jeste programiranje, a svjesna sam da radno vrijeme na TL poziciji ne bi okupiralo samo kodiranje, već i planiranje.

Pored toga tu je i puno više razgovora/dogovora, kako sa članovima tima, tako i sa klijentima s kojima surađujemo. Svakako, plan je napredovati, a postoji niz opcija u Endavi koje se ne vežu nužno za vođenje tima, tako da se radujem vidjeti šta mi budućnost donosi.

Dzobs: Zapažaš li neku neravnopravnost kada se porede programeri i programerke, po pitanju iznosa plate i drugih faktora, ili misliš da je to u posljednje vrijeme ujednačeno?

Ivana: Nedavno sam u Endavi imala priliku biti članica fokus grupe koja se sastala kako bi razgovora o tome kako je biti “Žena u IT-u”. Cilj je bio da podijelimo naša iskustva, te iznesemo prijedloge za poboljšanja po tom pitanju.

Moram priznati kako nikad nisam osobno doživjela takvu vrstu diskriminacije, zbog čega me je iznenadilo da su se neke kolegice na svojim prethodnim radnim mjestima susretale s njom. Primjer su recimo komentari kako žene ne mogu biti podjednako dobri programeri poput muškaraca.

To je potvrda da je spolna diskriminacija nažalost još uvijek prisutna u našem polju. Drago mi je što trenutno radim u okruženju koje ne toleriše diskriminaciju, i to ne samo spolnu, već bilo kakvu vrstu.

Dzobs: Šta bi poručila kolegama seniorima, koji se možda takođe kolebaju oko toga u kom pravcu treba da nastave svoj programerski razvoj?

U ovom poslu promjena pozicije nakon stečenog iskustva, na primjer iz juniora u mid, je prirodna stvar. Tako da, za većinu osoba prelazak sa uloge seniora na Team Lead nakon nekog vremena djeluje kao podrazumijevanji odraz napredovanja.

Međutim, moje mišljenje je da svatko ima svoj razvojni put, te ukoliko smo zadovoljni na poziciji koju obavljamo ili imamo neke nedoumice o prelasku na TL ulogu, ne treba da žurimo sa tranzicijom.

Svakako je bitno napomenuti da u kompaniji kao što je Endava, profesionalni razvoj nije nužno vezan za ulogu vođenja tima, te svako ima priliku da svoj tehnički napredak razvija prema ličnim preferencama. Najbitnije je prije svega biti zadovoljan poslom koji obavljamo i uživati u onome što radimo.

Dzobs: Ivana, hvala što si bila naša sagovornica u ovom intervjuu i podijelila svoje utiske. Ovim završavamo mini serijal, a još jednom podsjećamo da prvi dio, tj. utiske Tajme Mahmutović koja radi na Team Lead poziciji u Endavi, možete pročitati na ovom linku.


Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...