Objavljeno: 11. Januar 2023

Endava spotlight mini serijal part 1: Tajma Mahmutović na Team Lead poziciji

Spotlights

U velikom broju profesija, te i developerskoj, dođe trenutak kada se razmišljate da li ići stepen više ili ostati na trenutnoj poziciji. Kako bismo što bolje odgovorili na to pitanje, pozvali smo dvije drage sagovornice da podijele svoja iskustva, a u prvom dijelu pričamo sa Tajmom.

Prvi Spotlight ove godine “ukrale” su dvije dame iz nama svima dobro poznate kompanije Endava. Najprije ćemo predstaviti intervju sa Tajmom, koja je Senior Engineer i priča o tome kako se snalazi na poziciji Team Lead-a, kao i šta sve ta uloga nosi.

Dzobs: Uskoro će punih 5 godina otkako si u Endavi. To je više od polovine tvog radnog dev iskustva, u jednoj kompaniji. Kako je tekao put do dolaska u ovaj tim?

Tajma: Sve je počelo od preporuke kolegice koja je već radila za Endavu. Saznala sam detalje o organizaciji kompanije, generalnoj strukturi, kao i kulturi rada. Na prethodnoj poziciji sam imala loš balans privatnog i poslovnog života i puno prekovremenih sati, što me je motivisalo da tražim nov, bolji posao.

Prijavila sam se na oglas za tehničku poziciju koja je djelovala izazovno i dobila posao. Počela sam kao Java developer, a sada najviše radim .NET i Angular. Različiti projekti su mi pomogli da učim, napredujem, ispunjavam svoja interesovanja i maksimalno iskoristim svoj potencijal. Prethodnih 5 godina u Endavi su bile jako dinamične.

Dzobs: Tvoja trenutna uloga je i Team Lead. Šta tu za tebe predstavlja najveći izazov, a ujedno - kako izgleda jedan radni dan na toj poziciji?

Tajma: U ovom periodu, moj radni dan počinje veoma rano, u 6:30h, jer već u 7h imam sastanke sa klijentima iz Australije. Na taj način pokušavamo da nadomjestimo i prevaziđemo izazov sa vremenskim zonama.

Nakon toga sljedi pauza za doručak i potom nastavljam s poslom. To mogu biti tehnički zadaci, sastanci i planiranje s članovima tima - sve zavisi od faze sprinta i zahtjeva projekta. Svaki dan je dinamičan i drugačiji, s obzirom na to da prethodne tri godine radim na projektima koji se pišu od početka. Samim tim sam uključena u sve faze razvoja, a to zahtjeva dosta sastanaka i organizacije ljudi.

Glavni izazov Team Lead-a jeste da izvuče najbolje od svakog člana tima, tehnički ih vodi, objasni zahtjeve i riješi postojeće nejasnoće. Dodatno, on delegira i prioritizira posao kako bi se svi zahtjevi klijenata ispunili na vrijeme.

Dzobs: U retrospektivi, da li bi se opet odlučila da napreduješ ka TL poziciji, ili bi ostala da radiš kao Senior Developer? Koje su mane i prednosti te odluke?

Tajma: Definitivno bih opet donijela istu odluku. Prelazak na Team Lead poziciju mi je donio mnogo razumijevanja i prilika. Prednost je unapređenje vještina rada s ljudima i dobro je to što još uvijek radim i kao Senior Developer unutar tima. Moja uloga je takođe i Technical Lead, što znači da radim i na razvoju, donosim odluke u vezi dizajna i arhitekture zajedno sa software arhitektama, tako da i na tom polju unapređujem svoje znanje i zadovoljna sam tim balansom.

Ne bih rekla da postoje mane napredovanja, ali je bitno znati da li vam ta uloga pristaje. Pozicija nosi mnogo odgovornosti, a to dalje podrazumijeva donošenje odluka na nivou tima. Ona uključuje dosta komunikacije s ljudima, razumijevanje zahtjeva klijenata, arhitekturalnih zahtjeva, kao i raspored posla u timu.

Dzobs: Koji je to trenutak kada osoba zna da je konačno spremna da pređe na veći izazov, tj. odgovorniju ali i zahtjevniju poziciju?

Tajma: Vjerujem da je taj ključni momenat različit za svaku osobu. Kod mene se sve spontano odvijalo. Prihvatala sam odgovornosti za mentorisanje novih članova tima, a onda vremenom postala i Team Lead. Kasnije sam opet radila samo kao Senior Developer, mijenjala tech stack s kojim radim, učila nove tehnologije, i ubrzo ponovo došla u poziciju da vodim druge ljude.

Nekad se potreba za napredovanjem javi kada trenutna pozicija nije dovoljno izazovna, ali u mom slučaju je sve to bilo spontano i odgovornosti su proporcionalno rasle sa iskustvom i znanjem. U Endavi postoji mnogo projekata i ponekad mijenjanje njih znači i promjenu pozicije, tako da je to sve jako dinamično i individualno.

Dzobs: Pored toga što si developer, ti si i mama. Kako uspijevaš da balansiraš te dvije uloge, i na koji način Endava u tome pomaže svojim benefitima za zaposlene?

Tajma: Moram priznati da je balansiranje uloge mame i povratka na posao predstavljalo veliki zazov prvih par mjeseci. Navikavanje na nove rutine je donijelo i dozu stresa sa sobom. U tome mi je najviše pomogao hibridni model rada koji omogućava rad od kuće i fleksibilno radno vrijeme.

Benefiti koje uposlenici u Endavi imaju su veliko olakšanje za nove roditelje. Najznačajniji je plaćeno porodiljsko odsustvo na godinu dana. Prekovremeni rad nije odobren automatski, što znači da imamo takozvanu “no-overtime policy”, što znatno olakšava balans između privatnog i poslovnog života.

Dzobs: Hvala na izdvojenom vremenu, Tajma, vjerujemo da pogotovo sada nakon praznika ima dosta posla. Kroz par dana ćemo objaviti i intervju sa tvojom koleginicom Ivanom Livajom, koja priča o tome zašto je odlučila da ostane Senior Developer i ne ide ka višoj poziciji, uprkos višegodišnjem iskustvu i velikom znanju.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...