Pravila o zaštiti privatnosti

Ova Pravila o zaštiti privatnosti opisuju kako prikupljamo, upotrebljavamo i obrađujemo vaše podatke, uključujući i lične podatke, u vezi s vašim pristupom i korištenjem portala  www.dzobs.com (u daljem tekstu: "portal" ili "Dzobs").

Naše usluge ponekad sadrže linkove na usluge drugih kompanija. Te kompanije imaju vlastita pravila o zaštiti privatnosti i korištenju kolačića, stoga imajte na umu da će informacije koje na taj način dajete, biti regulisane njihovim pravilima. Svakako provjerite i njihova pravila o zaštiti privatnosti, kako biste znali kako će upotrebljavati vaše podatke.

Mi smo veoma predani čuvanju informacija o vama i vašoj porodici. Naš tim poduzima sve razumne napore kako bismo brinuli o vašoj informacijskoj sigurnosti i privatnosti. Istovremeno, nijedna usluga odnosno razmjena informacija putem Interneta nije potpuno sigurna. To je razlog zbog kojeg ne možemo garantovati sigurnost svih ličnih podataka koje dostavite (naročito dok su ti podaci još u tranzitu), zbog čega je važno da razumijete da učitavanje takvih podataka vršite na vlastitu odgovornost. Ako imate razloga da mislite da su vaš korisnički račun ili lični podaci izloženi riziku, na primjer ako je neko mogao saznati vašu lozinku, odmah nam se javite, putem mail adrese info@dzobs.com.

Popunjavanjem naših obrazaca za registraciju ili ponovljenim korištenjem naših usluga, pristajete na korištenje vaših ličnih podataka u skladu s ovim pravilima.

Kontrolor podataka je računarsko programiranje "Dzobs.com" Nikola Novaković s.p. Banja Luka.

1. PODACI KOJE PRIKUPLJAMO

Postoje tri opšte kategorije informacija koje prikupljamo.

1.1 Informacije koje nam dajete

1.1.1 Informacije potrebne za korištenje portala

Kada se registrujete kao korisnik portala odnosno kada koristite našu web stranicu prikupljamo određene lične podatke o vama. Ove informacije se koriste kako bi smo vam pružali usluge pregleda kataloga poslova i druge usluge, radi provođenja marketinških aktivnosti, kao i radi analize načina na koji posjetioci koriste našu web stranicu i aplikaciju.

Informacije za otvaranje korisničkog računa - kada se prijavite kao korisnik portala, prikupljamo informacije kao što su: vaše ime, prezime i adresa e-pošte. U određenim slučajevima i u ograničenom obimu prikupljamo podatke sa vaših profila na društvenim mrežama (ukoliko se putem tih profila prijavljujete kao korisnik portala).

Komunikacije s portalom i ostalim korisnicima portala- kada komunicirate s ovlaštenim osobama portala ili koristite stranicu Dzobs a za komunikaciju s drugim korisnicima, prikupljamo informacije o vašoj komunikaciji i svim informacijama koje ste na taj način odlučili pružiti.

1.1.2 Podaci koje ste nam poslali

Propisi Evropske unije, kao i domaći propisi, utvrđuju posebna pravila za obrađivanje "posebnih kategorija ličnih podataka", koji uključuju rasno, nacionalno ili etničko porijeklo, političko mišljenje ili stranačku pripadnost, religijsko ili drugo uvjerenje, te zanimaju li vas muškarci ili žene. Dopuštamo vam da takve podatke objavite, kako bi ih mogli vidjeti ljudi koje vi odaberete (što može uključivati i sve posjetioce našeg portala). Mi takve podatke generalno ne obrađujemo osim u slučaju kada vi odaberete da dodate takve podatke odnosno učinite ih dostupnim drugima.

Kada objavljujete iskustva o kompanijama, vaše korisničko ime je zaštićeno i nije javno vidljivo, dok je sadržaj objavljenog iskustva vidljiv svim posjetiocima portala. Mi nismo odgovorni za način na koji druge osobe koriste sadržaj objavljenih iskustava. Preporučujemo da u sadržaju iskustva izbjegavate dijeljenje ličnih podataka, a posebno informacije koje se mogu koristiti za neposredno identifikovanje, kao što su vaše ime, dob, adresa i ime poslodavca. Nismo odgovorni za privatnost identifikacijskih informacija koje objavite u sadržaju iskustva.

1.2 Informacije koje automatski prikupljamo prilikom vašeg korištenja portala

Kada koristite portal, automatski prikupljamo neke informacije, uključujući lične podatke, o uslugama koje koristite i načinu na koji ih upotrebljavate. Ove informacije potrebne su za odgovarajuće izvršenje ugovora između vas i nas, kako bismo postupali u skladu sa našim pravnim i zakonskim obvezama i imajući u vidu naš legitiman interes za pružanje i poboljšanje usluga portala.

Informacije o geografskoj lokaciji - kada koristite određene usluge portala, možemo prikupiti informacije o vašoj preciznoj ili približnoj lokaciji, kako je ona određena podacima poput vaše IP adrese ili GPS-a mobilnog uređaja. Većina mobilnih uređaja omogućuje vam da upravljate ili onemogućite upotrebu usluga lokacije za aplikacije, u izborniku postavki uređaja. Portal može prikupljati te podatke čak i kada ne upotrebljavate aplikaciju, ako je ta veza omogućena putem vaših postavki ili dozvola za uređaj.

Informacije o načinu korištenja portala - prikupljamo informacije o vašim interakcijama putem portala, kao što su stranice ili sadržaj koji pregledavate, pretraživanja za ispis i druge radnje na portalu.

Zapisnik podataka i podataka o uređaju - automatski prikupljamo podatke o zapisima i podatke o uređaju, kada pristupate i koristite portal, čak i ako niste otvorili korisnički račun ili niste prijavljeni. Ti podaci uključuju, između ostalog, pojedinosti o tome kako ste koristili portal (uključujući korištenje linkova na web stranice odnosno aplikacije trećih strana), IP adresu (numerički kod za identificiranje vašeg uređaja koji može sadržati informacije o zemlji, regionu, gradu i adresi na kojoj se nalazite), datume i vremena pristupa, podatke o hardveru i softveru, informacije o uređaju, jedinstvene identifikatore i podatke o kolačićima.

Kolačići i slične tehnologije - koristimo kolačiće i druge slične tehnologije, kao što su web-svjetionici, pikseli i identifikatori mobilnih uređaja. Možemo dopustiti i našim poslovnim partnerima da koriste ove tehnologije praćenja na portalu ili angažovati druge da u naše ime prate vaše ponašanje u vezi sa korištenjem naše web stranice i aplikacije. Više informacija o našoj upotrebi ovih tehnologija potražite u našim pravilima o kolačićima.

1.3 Informacije koje prikupljamo od trećih strana

Porta može prikupljati informacije, uključujući i lične podatke, koje drugi pružaju o vama, kada koriste portal ili dobijaju informacije iz drugih izvora i kombinuju ih s informacijama koje prikupljamo putem portala. Ne kontrolišemo, ne nadziremo i ne odgovaramo za način na koji treće osobe koje pružaju vaše podatke obrađuju te podatke, a bilo koji zahtjev za informacijama o otkrivanju vaših osobnih podataka treba uputiti trećim stranama.

Usluge treće strane - ako povezujete, povežete se ili se prijavite na portal putem usluga treće strane (npr. Google, Facebook), treća strana može nam poslati podatke kao što su registracijske i informacije o profilu te usluge. Ove informacije variraju i kontrolisane su od treće strane ili su na to ovlašteni putem vaših postavki privatnosti u toj usluzi.

Ostali izvori - u opsegu dopuštenom primjenjivim zakonima, možemo primiti dodatne informacije o vama, kao što su demografski podaci ili podaci potrebni za otkrivanje prevara, od pružatelja usluga trećih strana i/ili partnera te ih kombinovati s našim podacima o vama. Možemo primati informacije o vašim iskustvima i interakcijama s našim partnerskim oglasnim mrežama.

2. KAKO KORISTIMO INFORMACIJE KOJE PRIKUPLJAMO

Upotrebljavamo, pohranjujemo i obrađujemo informacije, uključujući i lične podatke, u svrhe boljeg razumijevanja vaših interesa i preferencija, poboljšanja i razvoja portala, mjerenja i poboljšanja oglašavanja i marketinga, stvaranja i održavanja pouzdane i sigurnije okoline te sa svrhom ostvarivanja naših pravnih i zakonskih obveza, uključujući i sljedeće:

2.1 Pružanje usluga, poboljšanje i razvoj portala

 • Omogućujemo vam pristup i korištenje portala;
 • Omogućujemo vam komuniciranje s drugim korisnicima;
 • Djelujemo, štitimo, poboljšavamo i optimizujemo portal i vaše korisničko iskustvo, na primjer obavljanjem analiza i provođenjem istraživanja;
 • Pružamo vam korisničku podršku;
 • Šaljemo vam poruke o uslugama ili korisničkoj podršci, ažuriranja, sigurnosna upozorenja i obavijesti o računu;
 • Da bismo bili u mogućnosti pružati kvalitetnu uslugu, zaštititi, poboljšati i optimizovati portal, te personalizovati i prilagoditi vaše korisničko iskustvo (kao što su prijedlozi za unos ili rangiranje rezultata pretraživanja), možemo provoditi profiliranje na temelju vaših interakcija s portalom, istorije pretraživanja i provedenih kupovina, podataka o vašem profilu i postavkama te drugih sadržaja koji ste poslali portalu;

Obrađujemo ove informacije s obzirom na naš zakonski odnosno legitimni interes za funkcioniranje i poboljšanje portala i iskustva naših korisnika, bolje razumijevanja naših korisnika, promociju naših usluga i upravljanje našom web stranicom i aplikacijama sa ciljem efikasnog kreiranja, publiciranja i distribuiranja vijesti, medijskog i drugog vezanog žurnalističkog sadržaja, kao i kada je to potrebno radi odgovarajuće provedbe ugovora s vama.

2.2 Stvaranje i održavanje pouzdanog i sigurnijeg okruženja

 • Otkrivanje i sprečavanje prijevara, neželjene pošte, zloupotrebe, sigurnosnih incidenata i drugih štetnih aktivnosti;
 • Provodimo sigurnosne istrage i procjenu rizika;
 • Provodimo provjeru podataka ili identifikacijskih podataka;
 • Pridržavamo se naših zakonskih obveza;
 • Provedimo naša Pravila korištenja i druga pravila;
 • U vezi s gore navedenim aktivnostima, možemo provesti profiliranje na temelju vaših interakcija s portalom, vašim informacijama o korisničkom računu i ostalim sadržajima koje dostavite portalu te na temelju informacija dobijenih od trećih strana. U ograničenim slučajevima, automatizovani procesi mogu ograničiti ili obustaviti pristup portalu, ako takvi procesi otkriju korisnika ili aktivnosti za koje smatramo da predstavljaju sigurnosni ili drugi rizik za portal, druge korisnike ili treće strane.

Ove informacije obrađujemo s obzirom na naš zakoniti odnosno legitimni interes u zaštiti portala, kako bismo mjerili adekvatno sprovođenje naših obveza prema vama i u skladu s primjenjivim zakonima.

2.3 Pružanje, prilagodba, mjerenje i poboljšanje oglašavanja i marketinga

 • Šaljemo vam promotivne poruke, oglase i druge informacije koje bi vam mogle biti od interesa na temelju vaših preferencija (uključujući informacije o najnovijim vijestima, portalu ili partnerskim kampanjama i uslugama) i oglase društvenih mreža, putem platformi društvenih mreža, kao što su Facebook ili Google, ili putem naših partnera u oglašavanju;
 • Prilagođavamo, mjerimo i poboljšavamo naše oglašavanje;
 • Upravljamo programima preporuka, nagradama, anketama, nagradnim igrama, takmičenjima ili drugim promotivnim aktivnostima ili događajima, koje sponzoriše ili kojima upravlja portal, njegovi partneri ili treće strane.;
 • Provodimo profilisanje vaših osobina i preferencija (na temelju informacija koje ste nam dali, vaše interakcije s portalom, informacija dobivenih od trećih strana i vaše povijesti pretraživanja), kako bi smo vam slali poruke, oglase i druge relevantne informacije za koje ocijenimo da bi vam mogli biti od interesa;

Obrađujemo prikupljene podatke za svrhe navedene u ovom odjeljku, s obzirom na naš zakonski odnosno legitimni interes za obavljanje marketinških aktivnosti, kako bismo vam ponudili proizvode ili usluge koje bi mogle biti predmet vaših interesa.

2.4 Kontaktiranje

Možemo upotrijebiti vaše podatke kako bismo vas kontaktirali o različitim stvarima, kao što su:

 • obavijesti o promjenama pravila portala i Uslova korištenja;
 • provjere u vezi sa uslugama ili aktivnostima za koje ste se prijavili;
 • odgovoriti vam kada ste nas kontaktirali ili odgovoriti na vaš upit, komentar ili pritužbu;
 • slanje obavijesti na vašem uređaju ako ste takvu opciju odabrali u svojim postavkama

Kontaktiraćemo vas samo kada je to potrebno ili kada nam date svoje dopuštenje.

3. DIJELJENJE I OTKRIVANJE

Nikada nećemo prodavati vaše osobne podatke. Dijelimo ih s drugima na sljedeće načine:

3.1 Uz vašu saglasnost

Tamo gdje ste dali saglasnost, dijelimo vaše podatke, uključujući i lične podatke, kako je opisano u trenutku pristanka, kao što je slučaj kada ovlastite aplikaciju ili web stranicu treće strane za pristup vašem Korisničkom računu ili kada učestvujete u promotivnim aktivnostima koje provode partneri portala ili treće strane.

3.2 Profili i druge javne informacije

Portal vam omogućuje objavljivanje informacija, uključujući i lične podatke, koje su vidljive široj javnosti. Na primjer:

 • Ako pošaljete utisak o kompaniji taj sadržaj je javno vidljiv, uz izuzetak zaštite vašeg korisničkog imena kako je prethodno navedeno;
 • Kada nešto javno objavite, poput objavljivanja komentara koje javnost može vidjeti.

Informacije koje javno podijelite na portalu mogu se indeksirati pomoću tražilica treće strane. U nekim slučajevima možete isključiti ovu mogućnost u postavkama računa. Ako promijenite postavke ili sadržaj koji se javno prikazuje te tražilice možda neće ažurirati svoje baze podataka. Ne kontrolišemo praksu tražilica trećih strana i oni mogu koristiti spremišta koja sadrže vaše zastarjele podatke.

3.3 Usklađenost sa zakonom, odgovaranje na pravne zahtjeve, sprječavanje štete i zaštita naših prava

Portal može dostaviti vaše podatke, uključujući i lične podatke, sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ukoliko smo i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obvezani ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi: (i) udovoljavanja našim zakonskim obvezama, (ii) pravnih postupaka i odgovora na zahtjeve usmjerene protiv portala, (iii) odgovaranja na provjerene zahtjeve vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu, (iv) provođenja i upravljanja našim Uslovima korištenja ili drugim ugovorima s korisnicima, ili (v) zaštite prava, imovine ili lične sigurnosti portala, njegovih zaposlenika, korisnika ili članova javnosti.

Tamo gdje je to prikladno, možemo obavijestiti korisnike o takvim pravnim zahtjevima, osim ako: (i) je takva obavijest zabranjena sama po sebi, sudskim nalogom ili primjenjivim zakonom, ili (ii) smatramo da bi obavještavanje bilo uzaludno, nedjelotvorno, stvaralo rizik od povrede ili tjelesne ozljede pojedincu ili grupi, ili stvaralo ili povećavalo rizik od prevare prema ili našim korisnicima. U slučajevima u kojima postupamo u skladu sa zakonskim zahtjevima, bez prethodne obavijesti iz nekog od navedenih razloga, pokušaćemo obavijestiti korisnika o zahtjevu, nakon što je ispunjen i kada, u dobroj vjeri, utvrdimo da u tome više nismo spriječeni.

3.4 Pružaoci usluga

Portal koristi različite pružaoce usluga i tehnologije trećih strana (npr. Google, Facebook i sl.) koje nam pomažu pružati usluge vezane uz portal. Neke kompanije koje nam pružaju usluge nalaze se izvan Evropske unije. To dopuštamo samo ako smo zadovoljni njihovim nivoom sigurnosti pri zaštiti podataka. Kada nam dajete svoje podatke, imajte na umu da bi se oni mogli prenijeti, pohraniti ili obrađivati na lokaciji izvan EEA odnosno u državama koje ne osiguravaju adekvatne mjere zaštite utvrđene BiH ili EU legislativom.

Pružamo zbirne statističke podatke i uvide koji pomažu ljudima i kompanijama razumjeti kako ljudi reagiraju na njihove objave, ponude, stranice i drugi sadržaj na portalu i izvan njega.

3.4.1 Oglašivači

Oglašivačima pružamo izvještaje o profilu osoba koje vide njihove oglase i o učinku njihovih oglasa ali ne dijelimo podatke koji vas lično identifikuju (podaci kao što su vaše ime ili adresa e-pošte, koji se sami mogu upotrebiti kako bi vas se kontaktiralo ili identificiralo) osim ako nam date dopuštenje. Pružamo opšte demografske podatke i podatke koji zanimaju oglašivače (na primjer, da je oglas vidjela osoba koja živi u Doboju) kako bismo im pomogli bolje razumjeti njihovu publiku. Takođe potvrđujemo koji su oglasi na portali doveli do kupnje ili aktivnosti u vezi s oglašivačem.

3.4.2 Partneri za mjerenja

Dijelimo podatke o vama s društvima koja ih agregiraju kako bi pružila analitička i mjerna izvješća nama i našim partnerima.

3.4.3 Prodavaoci i pružaoci usluga

Pružamo podatke i sadržaj prodavoacima i pružaocima usluga koji podržavaju naše poslovanje, na primjer pružanjem usluga tehničke infrastrukture, analizom načina upotrebe naših proizvoda, pružanjem korisničke podrške, omogućavanjem plaćanja ili provedbom anketa.

3.4.4 Tijela za provedbu zakona ili pravni zahtjevi

Kada je to nužno radi postupanja u skladu sa odredbama primjenjivih zakona i propisa, odnosno na temelju pravnih zahtjeva, dijelimo vaše podatke s tijelima za provedbu zakona.

3.5 Društvene mreže

Tamo gdje je dopušteno prema primjenjivom zakonu, možemo koristiti određene ograničene osobne podatke o vama kako bismo ih podijelili s platformama društvenih ili drugih mreža, kao što su Facebook ili Google, radi generisanja potencijalnih kupaca, privlačenja prometa na naše web stranice ili drugog načina promivisanja naših usluga ili portala uopšte. Ove se aktivnosti obrade temelje na našem legitimnom interesu za obavljanje marketinških aktivnosti, kako bismo vam ponudili proizvode ili usluge koji mogu biti dijelom vašeg interesa.

Portal ne kontroliše niti nadzire društvene medijske platforme s kojima možemo dijeliti vaše lične podatke. Stoga sva pitanja o načinu na koji vaš pružaoc usluga platforme društvenih medija obrađuje vaše lične podatke treba uputiti takvom pružaocu usluga.

3.6 Poslovni transferi

Ako se portal obveže ili bude uključen u bilo koji postupak spajanja, pripajanja, stjecanja, reorganizacije, prodaje imovine ili stečajnog postupka, tada možemo prodati, prenositi ili dijeliti dio ili cjelokupnu našu imovinu, uključujući vaše podatke koji su vezani uz takvu transakciju ili u pokušaj takve transakcije (npr. due diligence). O tome ćemo vas obavijestiti prije prenosa vaših osobnih podataka i prije nego što vaši osobni podaci budi podložni eventualno drugačijim pravilima o zaštiti privatnosti.

3.7 Skupni podaci

Možemo takođe dijeliti agregirane/skupne informacije (informacije o našim korisnicima koje kombiniramo tako da više ne identificiraju ili ne referiraju na pojedinačne korisnike) i druge anonimizirane informacije za regulatornu usklađenost, analizu tržišta, demografsko profiliranje, marketing i oglašavanje, te u druge poslove svrhe.

4. OSTALE VAŽNE INFORMACIJE

4.1 Analiza vaših komunikacija

Možemo pregledati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije na portalu ili na stranicama portala na društvenim mrežama, za prevenciju prevara, procjenu rizika, usklađenosti s propisima, istraživanje, razvoj proizvoda i korisničku podršku. Na primjer, kao dio naših prevencijskih napora, skeniramo i analiziramo poruke kako bismo zaštitili podatke o kontaktima i reference na druge web stranice. U nekim ćemo slučajevima možda skenirati, pregledati ili analizirati poruke kako bismo ispravili, poboljšali i proširili ponudu naših proizvoda odnosno usluga. Koristimo automatizovane metode gdje je razumno moguće. Međutim, ponekad ćemo morati ručno pregledati neke komunikacije, kao što su slučajevi radi provjera prevara i korisničke podrške ili kako bismo procijenili i poboljšali funkcionalnost automatizovanih alata. Nećemo pregledavati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije kako bismo vam poslali marketinške poruke treće strane, a nećemo niti prodavati recenzije niti analize tih komunikacija.

Te se aktivnosti provode na temelju našeg legitimnog interesa za osiguravanje usklađenosti s primjenjivim zakonima i našim Uslovima, sprečavanje prijevara, promovisanje sigurnosti i poboljšanje i osiguravanje odgovarajućeg izvršenja naših usluga.

5. PARTNERI - TREĆE STRANE

Portal može sadržavati veze s web stranicama ili uslugama trećih strana, kao što su integracije trećih strana ili druge usluge treće strane ("partneri - treće strane"). Portal ne posjeduje niti kontroliše ove partnere - treće strane i kada stupite u interakciju s njima, možete pružati informacije izravno partnerima - trećim stranama, portalu ili oboje. Ovi partneri - treće strane imat će svoja pravila o prikupljanju, korištenju i otkrivanju informacija. Preporučujemo da pregledate pravila o privatnosti drugih web stranica koje posjećujete.

6. VAŠA PRAVA

Za sva pitanja i ostvarivanje prava navedenih u ovom odjeljku možete nam se obratiti slanjem elektroničke pošte na adresu info@dzobs.com. Imajte na umu da možemo od vas tražiti da potvrdite svoj identitet, prije poduzimanja daljnjih radnji na vaš zahtjev.

6.1 Upravljanje vašim informacijama

Možete pristupiti i ažurirati neke svoje podatke putem postavki korisničkog računa. Ako ste odabrali povezivanje na portal putem aplikacije treće strane, kao što je Facebook ili Google, možete promijeniti postavke i ukloniti dozvolu za aplikaciju mijenjanjem postavki računa. Vi ste odgovorni za ažuriranje vaših ličnih podataka.

6.2 Ispravak netačnih ili nepotpunih podataka

Imate pravo zatražiti da ispravimo netačne ili nepotpune lične podatke o vama (a koje ne možete ažurirati neposredno na vašem korisničkom računu).

6.3 Zadržavanje i brisanje podataka

Period čuvanja vaših ličnih podataka ovisi o svrsi obrade, kao što je navedeno u ovim pravilima o zaštiti privatnosti. Na primjer, ukoliko su nam vaši podaci potrebni radi davanja odgovora na vaše upite o uslugama ili proizvodima, vaše lične podatke ćemo čuvati sve dok koristite naš proizvod ili uslugu. Takođe, kada postoji potreba da vaše lične podatke obrađujemo u računovodstvene svrhe, čuvat ćemo ih dok za to postoje validni razlozi. Nakon što čuvanje odnosno obrada vaših podataka više ne bude potrebno za ispunjenje svrhe u koju su podaci prikupljeni i obrađivani, izbrisaćemo ih ili anonimizirati uklanjanjem svih pojedinosti koje vas identificiraju. Ako smo zatražili vašu saglasnost za obradu vaših ličnih podataka i nemamo drugih zakonskih osnova da nastavimo s obradom, a vi povučete saglasnost, izbrisat ćemo vaše lične podatke. Međutim, kada se odjavite sa liste primatelja marketinških poruka, zadržat ćemo vašu e-mail adresu kako bismo osigurali da vam u budućnosti ne šaljemo marketinški materijal.

6.4 Dostavljanje prigovora

Imate pravo podnijeti prigovor na aktivnosti obrade podataka od strane portala, pred Agencijom za zaštitu osobnih podataka BiH (AZOP BiH). Ukoliko se nalazite na području EU, prigovor možete podnijeti nadležnim regulatornim tijelima za zaštitu ličnih podataka u EU ili AZOP BiH .

7. SIGURNOST

Kontinuirano provodimo i ažuriramo administrativne, tehničke i fizičke mjere sigurnosti kako bismo zaštitili vaše podatke od neovlaštenog pristupa, gubitka, uništenja ili izmjene. Ako znate ili imate razloga vjerovati da su vaši podaci za uspostavu korisničkog računa izgubljeni, ukradeni, zloupotrijebljeni ili na drugi način ugroženi ili, u slučaju bilo kakve stvarne povrede ili sumnje na neovlaštenu upotrebu vašeg korisničkog računa, odmah nas kontaktirajte.

8. PROMJENE OVIH PRAVILA

Portal pridržava pravo izmjene ovih Pravila o zaštiti privatnosti, u bilo kojem trenutku, u skladu s ovom odredbom. Ako promijenimo ova Pravila, objavićemo izmijenjena Pravila o zaštiti privatnosti na web stranicama i ažurirati datum zadnje izmjene. Ako se ne slažete s izmijenjenom Pravilima o zaštiti privatnosti, možete otkazati svoj račun. Ako ne otkažete svoj račun prije datuma kada izmijenjena Pravila o zaštiti privatnosti stupaju na snagu, vaš daljnji pristup i korištenje portala biće podložno revidiranim Pravilima o zaštiti privatnosti.

9. KONTAKTIRAJTE NAS

Ako imate bilo kakvih pitanja ili pritužbi u vezi s ovim Pravilima o zaštiti privatnosti ili našim postupcima obrade vaših podataka, možete nam poslati e-poštu ili nas kontaktirati na:

Računarsko programiranje "Dzobs.com" Nikola Novaković s.p. Banja Luka
Boška Tošića 17
78000 Banja Luka

e-mail: info@dzobs.com


POLITIKA KORIŠTENJA KOLAČIĆA

1. Što su kolačići i tehnologije praćenja?

Kolačići (engl. cookies) su mali paketi podataka koji se upotrebljavaju za pohranu i primanje anonimnih identifikatora te drugih podataka o računalima, telefonima i ostalim uređajima. Druge tehnologije, uključujući podatke koje pohranjujemo u web-pregledniku ili na uređaju, identifikatore povezane s uređajem i drugi softver, takođe se upotrebljavaju se za slične svrhe. U ovim pravilima sve te tehnologije nazivamo „kolačićima".

Kolačići nam pomažu pružati, zaštititi i poboljšati naše proizvode, na primjer personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Premda se kolačići koje upotrebljavamo mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima, upotrebljavamo ih za sljedeće svrhe:

 • kako bi se sjetili informacija o vama, tako da nam ih ne morate ponovno davati;
 • kako biste mogli ostati prijavljeni, čak i na različitim uređajima;
 • kako bi nam pomogli da shvatimo načine na koje ljudi koriste naše usluge i kako bismo ih mogli poboljšati;
 • da bismo zaštitili vaš korisnički račun i podatke;
 • kolačići nam pomažu prikazivati oglase i davati relevantne preporuke za poduzeća i druge organizacije osobama koje bi mogle biti zainteresirane za njihove proizvode, usluge ili ciljeve;
 • kako bi nam pomogli da prilagodimo i personaliziramo portal, sjećajući se vaših preferencija i postavki;

Podaci pohranjeni korištenjem kolačića na portalu ne sadrže lične detalje iz kojih bi se mogao utvrditi identitet korisnika.

Korištenje kolačića omogućava i drugim organizacijama da nam pomognu pri analiziranju načina na koji se naša web stranica koristi, mjerenju broja posjetilaca na našoj web stranici i prikazivanja marketinškog materijala.

2. Postoje različite vrste kolačića:

2.1 Kolačići prve strane

Ovu vrstu kolačića postavlja web stranica koju posjećujete i samo ih ta web stranica može koristiti.

2.2 Kolačići treće strane

Ove kolačiće postavlja neko drugi, a ne vlasnik web stranice koju posjećujete. Portal može sadržavati sadržaje drugih stranica koji mogu postaviti svoje kolačiće. Također, ako podijelite link na portalu Dzobs, usluga na kojoj ga dijelite (na primjer, Facebook) može postaviti kolačić u vašem pregledniku. Nemamo kontrolu nad kolačićima treće strane - možete ih isključiti ali ne putem nas.

2.3 Kolačići sesije

Ovi kolačići traju samo onoliko dugo koliko traje vaša mrežna sesija i nestaju s vašeg računala ili uređaja prilikom zatvaranja preglednika.

2.4 Trajni kolačići

Ovi kolačići ostaju na vašem računalu ili uređaju i nakon što zatvorite preglednik, a traju onoliko vremena koliko je određeno u kolačiću. Upotrebljavajmo trajne kolačiće kada trebamo znati tko ste duže od jedne sesije pregledavanja. Na primjer, upotrebljavamo ih kako bi se sjetili vaših postavki i sljedeći put kada nas posjetite.

2.5 Neophodni kolačići

Ovi kolačići omogućuju vam korištenje različitih dijelova portala. Bez njih vam ne možemo pružiti usluge koje ste tražili. Neki primjeri kako upotrebljavamo ove kolačiće su: kada se prijavite na portal, da bismo se sjetili stvari koje ste već učinili, na primjer - teksta koji ste unijeli u obrazac za registraciju, kako bi te informacije i dalje bile učitane kada se vratite na stranicu. Ova vrsta kolačića nam također pomaže da memoriramo sigurnosne postavke koje utiču na pristup određenom sadržaju. Ukoliko podesite vaš preglednik tako da blokirate ovu vrstu kolačića, određene funkcije i usluge neće funkcionisati u odnosu na vas.

2.6 Funkcionalni kolačići

Oni nam pomažu da prilagodimo portal, sjećajući se vaših preferencija i postavki. Na primjer, da se sjetimo vašeg omiljenog sadržaja, da vam ne prikazujemo iste poruke koje se odnose samo na nove posjetitelje ili da se sjetimo nekih drugih postavki.

2.7 Kolačići izvedbe

Ova vrsta kolačića nam pomaže da razumijemo kako posjetitelji koriste portal, kako bismo se mogli poboljšati. Oni nam pomažu da isprobavamo različite ideje. Ponekad koristimo i kolačiće drugih kompanija (npr. kolačiće Google Analytics) radi analize kako posjetioci koriste portal. Neki primjeri kako upotrebljavamo ove kolačiće su: prikupljanje podataka o najčešćim posjetiteljima portala, kako bismo mogli poboljšati naše online usluge ili kako bismo se pobrinuli da web-lokacija ispravno funkcionira i da popravlja sve eventualne pogreške, kako bi poboljšali izgled i dojam portala. Kolačići izvedbe se također koriste radi prikupljanja informacije o tome koji dijelovi naše web stranice su najposjećeniji i od koje vrste korisnika.

2.8 Kolačići za oglašavanje

Radi se o kolačićima koje upotrebljavamo kako bi vam, prilikom posjete portala, mogli prikazati posebno ciljane oglase, ovisno o vašim preferencijama. Koristimo i mreže za oglašavanje koje mogu pratiti vaše pregledavanje na različitim web lokacijama. Primjera radi, ukoliko često pregledate članke o razvoju softvera, ova vrsta kolačića prikuplja informacije o vašim posjetima našoj web stranici, sadržaju koji pregledate, linkovima koje ste koristili, kao i informacije o vašem pregledniku, uređaju i IP adresi.

3. Koliko dugo traju kolačići?

Neki kolačići se brišu kada zatvorite preglednik na svojoj web-lokaciji ili aplikaciji. Drugi ostaju duže, ponekad trajno, i spremljeni su na vaš uređaj pa su tamo i kada ga ponovo koristite.

4. Kako mogu kontrolisati svoje kolačiće i praćenje?

Kada nas prvi put posjetite, obavijestićemo vas o našim kolačićima.

Vaš preglednik ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li se kolačići spremati u pregledniku, te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite na stranicama vlasnika preglednika ili uređaja. Imajte na umu da, ako onemogućite upotrebu kolačića u pregledniku, to može značiti da ne možete pristupiti nekim uslugama portala ili da neki dio stranice neće ispravno ili u punom obimu raditi za vas. Primjera radi, isključivanjem kolačića za oglašavanje reducirat ćete broj oglasa prilagođen za vas, iako će se na vašem pregledniku i dalje prikazivati marketinški materijal, dijelom prema vašim preferencijama, a dijelom u općem obimu marketinga namijenjenog za sve posjetioce portala.

Također postoje i alati trećih strana putem kojih možete blokirati kolačiće.

5. Kako ću saznati o izmjenama ovih pravila?

Ponekad ažuriramo svoja pravila koja se tiču upotrebe kolačića i zaštite osobnih podataka. Ako napravimo važne izmjene, na primjer o tome kako upotrebljavamo vaše osobne podatke, obavijestićemo vas. To može biti obavijest, elektronička pošta ili poruka u vašoj aplikaciji.

6. Kako mogu kontaktirati Dzobs?

Saznajte više i kontaktirajte nas o svojim pravima:

 • putem e-pošte: info@dzobs.com
 • poštom: Računarsko programiranje "Dzobs.com" Nikola Novaković s.p. Banja Luka.

Poslednja izmjena 9. februar 2022.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...