Objavljeno: 08. Mart 2023

Traženje povišice: tema o kojoj se rijetko govori

Savjeti

Plata je generalno kao pojam tabu tema na našim prostorima. Iz tog razloga je teško ispregovarati je pri samom apliciranju za posao, ali i kasnije, kada smatrate da treba da bude veća.

Svjedoci smo velikog porasta cijena i poskupljenja života u opštem smislu: troškovi za stan, kuću, namirnice, osnovne potrebe - sve je poprilično skočilo. Uglavnom se kao razlog za to navode posljedice koje je Korona ostavila na globalnu ekonomiju.

U svakom slučaju, kako sve to raste, proporcionalno se povećavaju i naše potrebe, a dobar dio njih rješava novac. Međutim, kompanije rijetko kad izađu u susret i zaposlenima daju povišice, već za to morate da se izborite sami. U nastavku pričamo o tome kada i kako to uraditi.

Tajming je bitan

Uvijek treba dobro pročitati situaciju. Uzmite u obzir koliko dugo ste u firmi, da li je skorije bilo napretka u tom finansijskom smislu, koliko doprinosite svojim radom, kao i koje su tržišne cijene za poziciju na kojoj ste.

Dakle: biti realan prema sebi i trenutnim okolnostima. Male su šanse recimo da će pregovori oko novčane nadoknade biti uspješni ukoliko ste tek prije dva mjeseca stigli u kompaniju, ili su svi radnici nedavno dobili kolektivni bonus.

Ne postoji pisano pravilo, ali neki period od 6 mjeseci je sasvim korektan za traženje boljih uslova. Opet, dosta toga zavisi od rezultata koje ste u međuvremenu postigli, jer što bolje argumentujete svoj zahtjev - veće su šanse da će biti ispunjen.

Startapi su izuzetak

Kada govorimo o biranju pravog trenutka, tu odstupaju biznisi koji tek započinju. Ukoliko ste dio malog tima sa skromnim ali ambicioznim počecima, nije solidarno tražiti u početku veću platu, a to se može odnositi i na prvih godinu-dvije od osnivanja.

Često se i podrazumijeva da pod takvim okolnostima svi svjesno rade za manje novca, ali se nadaju da će se vremenom, trudom i radom sve proporcionalno razvijati, zajedno sa firmom. Ovo je vjerovatno i većini poznata stvar, ali je treba napomenuti.

Inflacija

Pomenusmo je u startu, te hajde najprije da prođemo i kroz to. Od ljeta 2022. godine pa sve do dan danas, cijene svega rastu, malo po malo. Tek toliko neprimjetno da se odjednom osjeti taj skok, ali opet dovoljno da se pri svakom odlasku u market zapitamo: “Je li ovo realno, ili je neka greška u pitanju?”

Izdavanje i prodaja nekretnina su tek posebna priča. Kada se sve to sabere i naizgled “odjednom” prikrade, djeluje potpuno logično i razumno da tražite povišicu, ako je već vaš poslodavac sam ne predloži i uvede. Imate jak argument i skoro nikakve potrebe za posebnim pravdanjem jer je situacija jasna i čista.

Stagniranje već duži period

Recimo da ste u kompaniji nekih godinu dana, rezultati su dobri, ugovor je na neodređeno, sve napreduje… izuzev mjesečne nadoknade koju dobijate. Čak i ako se u tom periodu ne dešava nikakva ekonomska kriza na lokalnom ili globalnom nivou, prirodno je očekivati da dođe do promjene.

Ljudi u ovim situacijama ili promjene posao i samim tim sebi automatski stvore priliku za pregovore o boljim uslovima, ili se obrate svojim nadređenima. Ovo prvo se u praksi naziva job hopping i pokazalo se kao bolji način da dođete do većih prihoda. Nekada je važilo za red flag, a u posljednje vrijeme se prihvata kao nešto najnormalnije, pogotovo kod mlađe populacije.

Savjet za poslodavce: kako biste izbjegli da zaposleni često odlaze u druge firme i mijenjaju pozicije, dobro je na vrijeme nagraditi njihov trud i ispratiti želje koje imaju. To mnogo manje košta od obučavanja i navikavanja nekog novog od nule: na posao, tim, kulturu, sve.

Unaprjeđenje

Jeste li čuli nekad da je neko dobio više zaduženja, odgovornosti, a plata ostala ista, ili čak umanjena? Ma koliko bizarno zvučalo, ovo se nerijetko dešava, što u državnim, što u privatnim institucijama.

Dakle, ako vas kompanija stavlja u novu i zahtjevniju ulogu, imate svako pravo da tražite i bolje benefite, tj. prvenstveno više novca. Koliko para toliko muzike, što bi rekao naš narod.

Isto važi i ukoliko dođe do povećanja obima posla u odnosu na ono što je ugovorom dogovoreno. Kada primijetite da radite znatno više (ostanete recimo prekovremeno, a neplaćeno) i pokrivate dodatne stavke u odnosu na ranije, potpuno je legitimno da to i adekvatno naplatite.

Relokacija ili drugi režim rada

Kako se sve oko Korone stišalo, veliki broj kompanija je odlučio da se sa 100% remote načina poslovanja vrati u kancelarije u cijelosti, ili pređe na hibridni model. To je automatski značilo veće troškove za zaposlene (prevoz do posla, obezbjeđivanje hrane na istom, i slično), te je opet opravdano da se tada traži povišica.

Nekada ove odluke firmi zahtijevaju i da se radnici prebace u drugi grad. Svjesni smo kolike izdatke tek to zahtjeva, što, pogodili ste - takođe daje jak i solidan argument za povećanje plate.

Prošli smo KADA, ostalo je da kažemo i KAKO

To već zavisi od mnogo faktora, kao što su veličina vašeg tima, međusobni odnosi na relaciji podređeni-nadređeni, kao i da li postoje određena pravila i procedure za ovakve stvari. U zavisnosti od svih tih uslova i okolnosti u kojima se nalazite, opcije su sledeće:

  • Email

Formalan način komunikacije koji ujedno služi i kao najjači, dokumentovan dokaz da je jedna strana od ove druge nešto tražila. U njemu obrazložite svoju potrebu da se obratite i ispregovarate bolje uslove, a sve na osnovu argumenata navedenih iznad.

  • Direktan (usmeni) kontakt

U manjim kolektivima često može poslužiti i ova varijanta. Ukoliko ste u bliskom kontaktu sa tim liderom ili drugom osobom koja je zadužena za vas, dovoljno je da zatražite razgovor 1 na 1 i predočite sve kao što biste i u mejlu.

Ono što je najvažnije od svega jeste da budete spremni, tj. da taj neko jasno razumije koja su vaša očekivanja i zašto mislite da treba da budu ispunjena. Bitno je i da shvatite ono što smo još u uvodu naveli: plata nije i ne treba da bude tabu.

Svi imamo potrebe, obaveze, ciljeve, a firmama dajemo ono najvrjednije: vrijeme. Isto ono koje smo godinama ulagali da bismo uopšte i došli do te pozicije na kojoj smo. Zašto bi se onda bilo ko ustručavao da se izbori za kvalitet života kakav zaslužuje? Nema razloga za to.

Zato, samo hrabro i odvažno, zapitajte se šta je najgore što može da se desi - da vam kažu da u ovom trenutku nemaju finansijska sredstva da ispune vašzahtjev. Tada možete pokazati razumijevanje i još malo strpljenja, ili tražiti nastavak karijere u nekoj drugoj firmi.

Niko neće dati otkaz kvalitetnom zaposlenom samo zato što je tražio povišicu, a to je upravo ono čega se neki pribojavaju. To je pogrešan stav u startu, opustite se i zapucajte slobodno ka cifri koja će biti dovoljna za vašu stabilnu svakodnevicu i ispunjenje nekih želja/planova.

Srećno!

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...