Objavljeno: 18. Mart 2022

Developer si i imaš strah od komunikacije sa klijentom?

Savjeti
Foto: Tonik / Unsplash

Komunikacija sa klijentom zna donijeti određenu dozu nelagode i stresa, pogotovo kod developera sa manje iskustva. A kad stvari krenu baš naopako, kad zamucamo i zablokiramo, to može uveliko narušiti utisak koji ostavljamo klijentu. Naravno, svakome se može desiti loš dan, ali ukoliko se to ponavlja iznova i iznova, onda se dovodi u pitanje i vaš ukupan performans.

Uglavnom su ljudi svjesni toga i njihovi planovi za razvoj karijere često uključuju neku verziju ove izjave:

🗯 “Želim da unaprijedim komunikaciju sa klijentom u narednom periodu”

Ali, kako neko može unaprijediti komunikaciju?

Nazad na uzrok problema

S obzirom da je komunikacija poprilično apstraktan pojam, unapređivanje nečeg takvog bi značilo da se moramo uhvatiti konkretnih stvari. Moramo podijeliti to na manje cjeline i vidjeti šta je ustvari uzrok problema. Ukoliko bismo ostavili pitanje ovako generičko, dobili bismo i generičke odgovore. Evo, meni prvo što pada na pamet je da će neko reći “to će sve doći sa iskustvom”. OK, iskustvo je svakako neizostavan faktor, ali nam to ne daje jasne odgovore, jasne korake šta prvo uraditi da bismo ostvarili bilo kakvo poboljšanje. S druge strane, godine iskustva ne znače nužno i napredak

U međuvremenu, dok ne steknemo iskustvo, šta možemo uraditi da nas sljedeći put ne spuca trema kad trebamo klijentu pokazati najnovije izmjene u aplikaciji? Šta izaziva tu tremu? Šta izaziva tremu pri samoj pomisli da trebate sutra pričati sa klijentom?

Što prije to identifikujete i što prije počnete raditi na tome - imaćete konkretnijih pomaka na planu unapređenja komunikacije.

Suočavanje sa istinom

Ako još niste nadošli šta je to, možda će vas ova izjava malo pobuditi.

Strah od komunikacije sa klijentom se javlja zbog sumnje da bi klijent mogao steći utisak da nismo dovoljno kompetentni.

To je to. Možete pročitati opet pa razmisliti. Sad, ja nisam psiholog, ali sam primjetio ovo kao zajednički imenilac kod dosta ljudi, uključujući i mene samog.

Čitav sastanak će proći u strahu da će neko postaviti pitanje na koje mi ne znamo odgovor. U tom grču mi nismo fokusirani na komunikaciju i na sve one dobre stvari koje smo odradili. Umjesto toga:

  • mi smo fokusirani na naš ego,
  • mislimo na našu poziciju u timu ili projektu,
  • pitamo se da li predstavljamo dovoljno dobro sebe ili svoju kompaniju itd.

Fokusiramo se na sve druge stvari osim na ono zbog čega smo (s razlogom) tu. Što se prije pomirimo sa ovim, prije ćemo napraviti korak naprijed.

Rad na “unapređenju komunikacije” ne počinje sa unapređenjem komunikacije.

Počinje sa drugim naporima da unaprijedite neke druge stvari gdje ste tanki. I tu smo došli do konkretnih stvari. Tu možemo preuzeti direktne korake, jer te stvari možemo identifikovati. Nisu više na nivou apstrakcije.

Kad znate “gdje škripi” - lakše je započeti promjenu

Možete identifikovati, na primjer:

  • da vam je nepoznat određen workflow na projektu,
  • da ne znate kako je nešto konfigurisano,
  • da ne znate kako bi nešto uopšte trebalo da radi i šta se očekuje u određenim slučajevima itd.

Vremenom, kada napravite pomake na tim poljima, usljediće i dodatni porast samopouzdanja.

Kada identifikujete “gdje škripi”, razmislite šta možete uraditi po tom pitanju. To će rezultirati i preciznijim koracima u vašim planovima. Umjesto:

❌ “Želim da unaprijedim komunikaciju sa klijentom”

imamo na primjer:

✅ Upoznati se sa ostalim dijelovima projekta, ne samo na onim na kojim direktno radim,

✅ Upoznati se sa procesima na projektu,

✅ Imati bolji uvid kako promjene kojim direktno doprinosim utiču na biznis vrijednost samog proizvoda itd.

Za kraj…

Fast forward nekoliko iteracija, pokrili ste većinu stvari gdje ste bili tanki i imate opet sastanak sa klijentom. Šta se promijenilo? Naizgled ništa. Ista agenda, ista priča. Doduše, vaša nesigurnost, koja bi prije po defaultu bila pozvana na sastanak, više nije tu. Koje olakšanje. Znate onaj osjećaj kad povedete nekoga sa sobom na žurku pa stalno pazite da ne napravi neku glupost?

Fokus i energija koju ste gubili zbog grčevitog iščekivanja “nezgodnih” pitanja sada možete preusmjeriti u produktivniji dio razgovora. S druge strane, nije problem ni ako nešto ne znate, problem je ako vam to izaziva blokadu.

Naravno, ovo nisu promjene koje se dešavaju preko noći i trebaće nekog vremena. Tako i onaj odgovor “to će sve doći s iskustvom” nije pogrešan, ali u datom momentu ne daje jasne instrukcije za poboljšanje. Ako ne identifikujete glavni uzrok i ne počnete raditi na njemu, možete biti godinama u industriji i praviti iste greške, bez velikog napretka.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...