Objavljeno: 14. Novembar 2022

Evo zašto kandidati preskaču vaš oglas za posao

Savjeti
Foto: Maxim Ilyahov / Unsplash

Stalno čitamo o tips & tricks za unapređivanje CV-a i lakšeg dolaženja do željene pozicije. Red je da se osvrnemo ka drugoj strani i pomognemo firmama, tj. njihovim regruterima da dobiju znatno veći broj prijava kada otvaraju novo radno mjesto

Konkurencija na tržištu je ogromna, pogotovo kada govorimo o IT sferi. Kandidati se bore za pozicije, ali vala i regruteri za najveće talente. Svi su konstantno u potrazi za nečim, ili nekim - boljim.

LinkedIn vrvi od oglasa koji iskaču na početnoj strani i u inbox-u, a Facebook i Instagram se odavno koriste kao dodatni izvor za sponzorisane korporativne reklame. Međutim, pored svih tih ulaganja i “iskakanja iz frižidera”, firme i dalje imaju problem sa zapošljavanjem ljudi.

Više nisu dovoljni ni privatno zdravstveno, FitPass, besplatni kursevi, sve je nekako prevaziđeno. Podrazumijeva se, jelte. Šta je onda to što čini oglase posebno primamljivim i samim tim pruža kompanijama veliki izbor zainteresovanih za iste?

Prvo i prvo: lova. Transparentna plata od samog starta.

Lijepo je voljeti svoj posao i uživati radeći ga, ali ako smo iskreni prema sebi, novac je taj koji uglavnom bude presudan faktor kada menjamo firmu. On igra još veću ulogu kada nas neki regruter “lovi”, tj. nismo u aktivnoj potrazi.

Treba dati primamljivu ponudu osobi kojoj tražite da iskoči iz svoje ušuškanosti i potpuno promeni radnu sredinu. Također, trošenje njenog vremena uz termine “nudimo konkurentnu platu” i slične, vjerovatno neće dobro da se završi.

Tim rečeno, topla je preporuka da u opisu pozicije ili kada nekog direktno kontaktirate, jasno navedete finansijsku dobit koju nudite, u neto vrijednosti. To može biti fiksna cifra ili određeni opseg u zavisnosti od senioriteta i iskustva, ali bitno je da postoji.

Dodatni plus je ako je zarada više nego “competitive”

Ukoliko navedete kompenzaciju koja je vidljivo veća nego prosjek u regionu u kojem poslujete, na vašem oglasu će se zadržati veći broj očiju. Rijetko ko će prolaziti kroz cimanje koje iziskuje promjena firme, samo da bi došao kod vas i bio na istom.

“What’s in it for me?”  - pitanje na koje morate da indirektno odgovorite svakom kandidatu

To nas dovodi do sljedeće tačke: razumljivost i jasnoća

Kao i kod reklama za proizvode, kada oglašavate neku poziciju imate svega par sekundi da uhvatite i zadržite pažnju onog ko to čita. Ovo ponajviše važi za one kraće verzije koje objavite na društvenim mrežama ili šaljete kroz chat formu.

Cilj je na što jednostavniji i kraći način objasniti koja je firma u pitanju, čime se bavi, kao i šta se očekuje od kandidata/budućeg zaposlenog. Kada govorimo o full verziji oglasa koja se nalazi na sajtu, pravila igre ostaju ista: konkretan sadržaj i brz dolazak do poente.

Okej je reći po koju lijepu riječ o kompaniji na početku i zbog čega je otvorena ta konkretna pozicija, ali ne i napisati 5 paragrafa o tome. Osoba je tu došla da sazna sljedeće:

  • Ko

Rečenica ili dvije o oglašivaču

  • Šta

Naziv radnog mjesta i dužnosti koje će obavljati. Izbjegavati liste od 10+ bullet-a sa odgovornostima.

  • Zašto

Razlog zbog kojeg treba da radi baš za vas (benefiti, kompanijska kultura i slično).

  • Koliko

Cifra koju ste spremni da dajete na mjesečnom nivou za znanje, iskustvo, i vještine te osobe.

Dakle, treba sve da bude kratko i jasno. Tu su i dodatne pojedinosti, kao što je fleksibilnost po pitanju rada iz kancelarije i/ili od kuće .

Remote rad je postao gotovo podjednako bitan kao i plata

Otkako smo početkom 2020. godine “otkrili” da se gotovo isto (ako ne i više) može biti produktivan iz udobnosti svog doma kao i u kancelariji, to postade jako bitna stavka u oglasima. Može se čak nazvati i nekom vrstom revolucije, pobune, koja će ostaviti pečat na predstojeće generacije.

Tada smo se navikavali na novonastale uslove, a sada ih zahtijevamo. Svaka firma koja nudi opciju 100% remote ili makar hibridan način rada, u startu ima prednost na konkurenciju koja zahtijeva isključivo on-site režim. Imajte to u vidu prilikom opisivanja pozicije.

Jasno definisan proces selekcije zlata vrijedi

Pored svega do sada navedenog, kandidati vole da znaju šta ih čeka na putešestvijama koje ste pripremili. Standardica - HR intervju, tehnički zadatak, upoznavanje tima, etc.

To također može biti deal-breaker, jer ako vam je potrebno 10 krugova i 2 meseca intervjuisanja da biste nekoga zaposlili, nešto tu ne štima. Probajte da se fokusirate samo na ono što je zaista esencijalno proći, kako za vas, tako i za potencijalne kolege.

Kako vrijeme odmiče, zainteresovanost osobe za tu poziciju proporcionalno opada. Izuzetak je ako ste Google ili im je prva izgovorena riječ u pelenama bila naziv vaše firme. Čak i tad je pitanje koliko će ih dugo držati strpljenje ukoliko se sve previše oduži.

Ton obraćanja: pišete ljudima, ne robotima

Bitno je istaći da veliki broj oglasa zvuči generički. Znate ono:

Pridruži se [naziv firme] timu i zajedno sa nama pokidaj, osvajaj, dosegni zvijezde, učini svijet ljepšim mjestom za život. Dat ćemo ti puno sokova i dovoljno dugu pauzu za partiju bilijara. Il’ dvije.

Da ne pominjemo potragu za nindžama, guruima, i slično. Zapošljavate osobu od krvi i mesa, te prosto u skladu sa time prilagodite sadržaj i na konju ste, što se kaže po naški.

Budite to što jeste, kao kada sa iskrenom namjerom nastojite da se predstavite i upoznate prijatelja ili partnera. Sve što je lažno i neiskreno bude na kratke staze, a nerijetko ljudi i sami to osjete pri čitanju oglasa. Oni i služe upravo za to da se dočara prava atmosfera u timu i prenese na onog ko će mu se možda jednog dana priključiti.

Od skoro spadaju i u sastavni deo employer branding-a, tj. ono po čemu će vas kao firmu i njene zaposlene prepoznavati. Kvalitetno napisan opis za poziciju može napraviti veliku razliku u tome ko će sve aplicirati, a na kraju i dobiti posao. To je investicija koja ne košta gotovo ništa, izuzev malo vremena i pažnje da primijenite sve ovo o čemu sve vrijeme govorimo… iliti pišemo.

Ako bismo dali neku skraćenicu za formulu kreiranja kvalitetnih oglasa, ona bi glasila KJT!

Kratko, Jasno, Transparentno.

Baš kao i ovaj zaključak, gdje nema više šta da se doda. Sve je rečeno, a vi podijelite da čuju i drugi!

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...