Objavljeno: 06. Decembar 2022

Kako izgleda dobar CV jednog programera?

Savjeti
Foto: Austin P / Unsplash

U moru prijava, treba se nekako istaći. Kako vrijeme prolazi programera je sve više, te je samim tim i teže privući pažnju regrutera i kompanija za koje rade. Ipak, rješenja postoje.

Ljudima je često prva pomisao kada prave CV da on treba da bude originalan, potpuno custom made, pun boja i fensi izraza kako bi zapao nekome za oko. To je klasična greška u koracima, jer u praksi zapravo važi sve suprotno: Keep. It. Simple.

Postoje drugi načini na koje možete znatno povećati šanse da vas neko pozove na intervju, a upravo o njima ćemo i diskutovati u nastavku teksta. Informacije smo prikupili od nekoliko CTO stručnjaka koji iza sebe imaju višedecenijsko iskustvo u zapošljavanju programera za svoju firmu.

Kaži “ptičica!”

Stara kineska poslovica veli ovako:

“Bolje je uopšte ne stavljati sliku, nego na njoj prikazivati pijane doživljaje sa svadbe, neprimjerenu odjeću za poslovne prilike, i slično.”

Šalu na stranu, ali u ovome ima dosta istine. Jedna od prvih stvari koje će neko primijetiti kada otvori vaš CV jeste fotografija. Ona ujedno stvara i taj jako bitan, inicijalni utisak o vašoj ličnosti.

Prema riječima naših sagovornika, evo nekoliko loših primjera na osnovu kojih uopšte ne čitaju dalje ono što kandidati pošalju:

- Cropovana fotka sa proslave gdje se osoba grli sa nekim i izgleda pripito

- Gola ramena i prozirna odjeća

- Loš kvalitet, gdje je lice mutno i ne vidi se

Okarakterisani su kao red flag i obično se tu završava put selekcije za tu individuu. Savjet je da obučete recimo neku košulju ili džemper sa kragnom, odete u profesionalni foto studio i prebrinete tu stavku u potpunosti. Ukoliko ste u trci sa vremenom te ta opcija otpada, a nemate dobrih alternativa, možda je zaista bolje da onda sliku i ne stavljate.

Dvije strane su max, sve preko toga je a no go.

Naravno, pričamo o dužini vašeg životopisa. Treba uvijek imati na umu da regruteri dobiju još par stotina prijava pored vaše. U idealnom scenariju bi mogli da se posvete svakoj detaljno, ali u realnosti to takozvano “skeniranje” ide jako brzo i traže se konkretne ključne riječi bitne za poziciju.

Već je ustaljeno pominjati kako volite da čitate, slušate muziku, gledate filmove i slično, te je preporuka to izbjegavati. Zauzima prostor, a zapravo ne nosi nikakvu posebnu vrijednost. Pravo upoznavanje slijedi tokom kasnijih koraka selekcije, gdje imate priliku da sve to podijelite.

Tu također spadaju i motivacioni opisi da ste timski igrač, ambiciozni, predani svom poslu i radu… svi to pišu, prevaziđeno je. Najbitnije je da se fokusirate na vaše radno iskustvo, jer je to ono glavno što firmu zanima. Tu sada imamo dva scenarija:

1. Senior sa pregršt projekata i promijenjenih firmi

Da li oni koji spadaju u ovu grupu treba da navedu apsolutno sve na čemu su ikada radili? Jok. Caka je u vašoj sposobnosti da filtrirate informacije i iskažete one koje najbolje opisuju vaš trenutni set vještina koji nudite kompaniji.

Njih ne zanima sajt za komšiju koji ste napravili 2002. godine, već recimo mobilna aplikacija kojoj ste posvetili prethodne dvije godine, koristeći različite tehnologije. Odaberite 5 najskorijih projekata i to je dovoljno.

2. Junior koji prvi put aplicira za posao

Dvije magične riječi spojene u jednu: GitHub. To je sve što vam je potrebno ukoliko nemate plaćenog iskustva, a treba vam portfolio koji će demonstrirati znanje koje posjedujete.

U ovom slučaju je svakako potrebno da se malo “nakiti” taj “work experience” segment, a možete ga dopuniti dodavanjem edukacije, kurseva koje ste završili, certifikata ukoliko ih imate, i slično. Teško će nekog poslodavca impresionirati prazan CV koji ne pokazuje bilo kakvu samoinicijativu i pravu želju za programiranjem. Snađite se.

“Expert” je poprilično jaka, a često korišćena riječ.

Još jedna eliminaciona stavka kod naših sagovornika jeste kada osoba tvrdi da poznaje na desetine tehnologija, a u svakoj je neprikosnovena. Prešla igricu što se kaže.

Na stranu skromnost, ali očigledno je zašto ovo nije dobra praksa. Pitanje je da li bi i najveći umovi čovječanstva sa sigurnošću mogli i smjeli svojevremeno da daju takve izjave.

Rješenje? Navedite hijerarhijski programske jezike i alate kojima smatrate da najbolje baratate.

Zvjezdice i procenti takođe ne znače ništa.

Često se u svrhu dočaravanja znanja vide sljedeći primjeri:

Ove sličice u očima regrutera gube svaku vrijednost. Kako uopšte iko može definisati šta tačno znači 80% poznavati neki framework? Dakle, još jednom: Keep. It. Simple.

Kad smo kod engleskog - honesty zaista jeste the best policy.

Nedavno smo u našem blogu pod nazivom “Vrijedi li upisivati IT akademiju?” istakli da pominjanje nekog od njihovih kurseva u CV-u može potencijalno “zasmetati” nekom poslodavcu. Drugim riječima - da pomisli kako ste išli nekim prečicama do znanja i šta sve ne.

Tu je vaša šansa da taj postupak na iskren način obrazložite. Možda ste školovanje na ITA dobili kao poklon jer ste bili vukovac, osvojili veliki popust, ili prosto smatrali da ima potencijal.

Koji god da je razlog, značit će ukoliko napišete nešto više o tome. Vaš rezime samim tim dobija tu humanu crtu, koja odstupa od gorespomenutih generičkih templejta. To je još jedan generalni savjet CTO stručnjaka - uključite ljudsku stranu u svaki segment vaše prijave, opisujući stvari i sebe onakvim kakvi jesu.

Preciznost informacija i motivaciono pismo

Kada ste konačno spremni da pošaljete svoju prijavu, preporuka je da uradite i sljedeće:

  • Double check svih podataka
    Ovo se posebno odnosi na email adresu, broj telefona, kao i ime i prezime. Svakako treba provjeriti i ostatak i utvrditi da je sve na svom mjestu.

    Samim tim demonstrirate i svoju sposobnost za obraćanje pažnje na sitne detalje, koja se za posao programera podrazumijeva. Jedna greška časkom postane “kuku lele”.

  • Cover Letter
    Jasno je svima da vam vjerovatno nije bila životna želja od malih nogu da postanete deo baš te neke firme. Ogromne su šanse da ona tada nije postojala, ili niste ni znali šta je binarni sistem.

    Ipak, kompanije i poslodavci vole kada vide da ste odradili posao detektiva i unapijred naučili nešto o njima, ne bi li dodatno iskazali svoje interesiranje. To i vama znači, jer ćete tokom cijelog procesa uvidjeti neke stvari koje vam se jako dopadaju, ali i obratno.

Nakon što sve ovo čekirate, spremni ste da kliknete na SUBMIT. Svoj dio ste odradili, a ostatak je na regruterima i kompaniji. Sretno!

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...