Objavljeno: 14. Decembar 2022

Intervju: Ademir Pjanić o svojoj karijeri i uslovima rada za Serapion

Spotlights

U šestom izdanju sada već dobro poznate Spotlights kategorije, prenosimo utiske sa našim dragim sagovornikom, koji je izdvojio vrijeme da nam kaže nešto više o sebi i firmi za koju radi

Ademir je u Serapion stigao prije nešto manje od godinu i po dana, a mi iskoristili priliku da dobijemo relevantne informacije o njemu i poslu kojim se bavi.

Dzobs: Ćao Ademire, hvala na izdvojenom vremenu za ovaj razgovor. Za početak, reci nam nešto više o svom ulasku u svijet programiranja.

Ademir: Kada sam prije nekih 12 godina završavao studije na fakultetu elektrotehnike u Tuzli, došlo je vrijeme da presiječem čime hoću, tj. želim da se bavim. IT industrija je tada tek počela da se razvija, ali je uprkos tome i u to doba nudila najviše.

Kompanije su nudile jako dobre uslove, kao što su fleksibilno radno vrijeme, slobodni vikendi (da da, dobro ste čuli), ali i prostor za dalju edukaciju i učenje. Sve to je bilo i više nego dovoljno da me motiviše u tome da se ozbiljnije posvetim daljem usavršavanju u softveru i programiranju.

Da se razumijemo - bilo je tu i prostora za drudge stvari, iako sam najviše energije trošio na stvari vezane za posao. Trudio sam se da uvijek imam dovoljno vremena kako za porodicu i prijatelje, tako i hobije poput igranja basketa, Playstation-a, ili sviranja gitare.

Dzobs: Da li to znači da je tvoj karijerni put od samog starta bio usko vezan za softversko inženjerstvo, ili si se još nečim bavio usput?

Ademir: Tako je, software engineering je zauzimao najviše fokusa. Uspijevao sam da uporedo i volontiram kada obaveze to dozvole, a najčešće je to bilo vezano za košarku.

Tako sam jednom prilikom zajedno sa svojim prijateljima bio deo tima koji je svojevremeno organizovao prvu i jedinu amatersku košarkašku ligu u BiH (AKOL). Za nju se čulo i u regiji, te smo na inicijativu bliskih ljudi iz Niša koji su bili dio cijelog projekta, predstavljali našu državu na prvom europskom, amaterskom košarkaškom kupu.

Dzobs: Dobro je čuti da je studentski život dozvoljavao i druge stvari pored učenja. Godinama kasnije, napornim radom, eto tebe u Serapionu. Kako je do toga došlo, ko je koga kontaktirao?

Ademir: Čuo sam za njih još od ranije i znao da imaju firmu u Tuzli. Tačnije, sve informacije sam dobio preko Zlatana, dragog kolege i prijatelja još iz srednjoškolskih klupa.

Inicijalno me je kontaktirala Emina Burgić kao HR predstavnik, nakon čega joj je Zlatan prenio sve najbolje o meni, a poslije toga se uopšte nije bilo teško odlučiti za njihovu ponudu.

Dzobs: Tvoje riječi potvrđuje i činjenica da radiš kod njih već skoro godinu i po dana. Koji su to glavni razlozi zbog kojih si lojalan firmi i želiš da ostaneš tu i ubuduće?

Ademir: Vrlo sam jednostavan po tom pitanju. U cijelom timu je jako prijatna i ugodna atmosfera, a samim tim su i međuljudski odnosi pozitivni i na visokom nivou. Kada na sve to kao jedan programer dodate dinamične i zanimljive projekte, zaista nema na čemu da se zamjeri.

Dzobs: Dakle stavlja se akcenat na otvorenu i iskrenu komunikaciju, i međusobno razumijevanje?

Ademir: Tako je. To je tajna za uspjeha svakog grupnog rada!

Dzobs: Od svih tih stvari, koji benefit bi izdvojio kao najbitniji za preporuku nekome ko bi želio da postane dio Serapiona?

Ademir: Nekome ko želi postati član Serapiona mogu obećati da će biti tretiran kao čovjek, a ne kao resurs. Ne treba vam bolji benefit.

Dzobs: Kako izgleda jedan tvoj radni dan, šta potencijalne pridošlice mogu da očekuju?

Ademir: Dinamičnost. Konkretno za moju ulogu u firmi, gotovo svaki dan bude različit u odnosu na ostale, što smatram pozitivnom stranom našeg posla. Svakako da postoji i određena doza rutine, ali taman dovoljno da možete pohvatati sve konce i uvijek biti dobro organizovani.

Dzobs: Pretpostavljamo onda i da se koriste različite tehnologije?

Ademir: Ne postoji neka striktna usmjerenost u okviru kompanije, te se tako mogu naći projekti bazirani na Javi, Node.js-u, React-u, i Angular-u.

Dzobs: Da li outsource-ujete svoj rad ili ste vezani za direktne projekte sa klijentom?

Ademir: Naše poslovanje se bazira na partnerskom odnosu sa klijentima, sa fokusom na rješavanju njihovih biznis problema. Ima situacija gdje ih podržavamo na njihovom postojećem softverskom rješenju, gdje jedan ili više naših timova udruži snage sa njihovim.

Pored toga, tu su i projekti koje su za njih razvijali samo naši zaposleni, od početka do kraja. Tako da - može se reći da radimo oba, sve to varira.

Dzobs: S obzirom na to da je sjedište Serapiona u Njemačkoj, a postoji i kancelarija u Hrvatskoj, da li i u kolikoj mjeri ideš na uživo sastanke i druženje sa tim kolegama?

Ademir: Zbog pandemije dugo nismo imali priliku da se adekvatno upoznamo, sve do septembra ove godine, kada smo se okupili u odmaralištu pored Zadra. Tu smo proveli nekoliko dana i upoznali saradnike iz Zagreba i Minhena.

Pored toga, svakodnevno komuniciramo preko video poziva, a po potrebi se nalazimo i licem u lice. Sve je lakše sada kada nam je opet kretanje po drugim državama olakšano.

Dzobs: Reci nam za kraj, koji su tvoji planovi u bliskoj budućnosti kada je u pitanju karijera?

Ademir: Fokusiraću se na to da maksimalno iskoristim svoje okruženje za lični razvoj, a ujedno i da sa ostatkom ekipe pomognem Serapionu da dostignu i čak nadmaše svoje postavljene ciljeve. Vidjet ćemo šta vrijeme donosi, svi se nadamo najboljem.

Dzobs: Držimo fige da se sve to ostvari, dijelom i uz pridošlice koje će, nadamo se, ovaj intervju ohrabriti da oprobaju svoje vještine u tvojoj firmi. Po svemu sudeći, odlično je mjesto za rad.

Hvala još jednom na izdvojenom vremenu!

Ademir: Hvala vama.


Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...