Objavljeno: 26. Maj 2022

9 načina da ostaviš dobar utisak tokom prvog IT intervjua

Savjeti
Foto: Unsplash / Hermes Rivera

Trema, napetost, znojni dlanovi.

Prvi intervju može biti naporno iskustvo čak i za iskusne kandidate, a za juniore je često zastrašujuće. Kada tražiš posao, moguće je da ćeš u jednom trenutku obavljati nekoliko intervjua paralelno, a sa kompanijama koje odluče da ideš dalje čak dva do tri dodatna intervjua mimo početnog.

Sve ovo znači da su vještine intervjuisanja kritične za tvoj uspjeh i da u njih trebaš uložiti jednako vrijeme kao i u druge tehničke vještine koje izučavaš. Evo nekih osnovnih stvari koje trebaš znati da bi tvoj prvi intervju protekao uspješno.

Da li znaš da na Dzobs.com možeš ostaviti anonimnu recenziju svog intervju iskustva i tako pomoći drugim kandidatima da saznaju više o kompaniji? Posjeti profilnu stranicu bilo koje kompanije i na tabu "Intervjui" isprati korake za ostavljanje recenzije.

1. Provjeri svoj izgled…i izgled sobe

Ako si na video pozivu, neka iza tebe bude prijatna pozadina ili običan bijeli zid. Nered ne ostavlja dobar dojam.

Iako si možda ponosan na tu majicu sa kosturskom glavom, Marvelovim herojem ili svojim omiljenim bendom, ovo će te tokom intervjua skupo koštati. Statistike pokazuju da se prvi utisak stiče u samo sedam sekundi i zato je važno da tvoja odjeća ne ostavlja prostor za pogrešne zaključke.

Zato se obuci uredno i izbjegavaj napadne dezene i boje. Ako si muškarac, jednobojna majica ili košulja i tamniji džins savršena su kombinacija. Biraj svjetliji gornji dio, jer će se manje primjetiti ukoliko se znojiš.  Za žene vrijedi isto, a ako želite otići korak dalje, suknja olovka kroja i bluza su perfektni - ali nikako raskošne haljine, nakit i šminka. Jednostavnost pobjeđuje.

Na kraju, većina intervjua se danas obavlja online pa povedi računa da se iza tebe ne nalazi nered i da ti je lice dobro osvijetljeno. Želiš da primijete tebe, a ne hrpu veša na krevetu. Virtuelne pozadine koristi kada baš nemaš izbora, jer djeluju kao da želiš da nešto sakriješ.

2. Testiraj softver za video pozive

Kada počne intervju, nije vrijeme za frustracije sa konekcijom. Foto: Unsplash / Icons8 Team.

Većina IT intervjua se danas održava online pa je iz tog razloga i više nego poželjno da testiraš konekciju i softver prije nego sastanak počne.

Ne želiš da budeš kandidat koji aplicira za IT posao, a ima problema sa uspostavljanjem konekcije ili, još gore, ne zna kako da koristi softver za konferencijski poziv.

Uloži 10 minuta i da podesiš i isprobaš softver koji poslodavac koristi za pozive prije nego počne intervju.

3. Pojavi se na vrijeme

Biti tačan je velika stvar, poput ovog sata. Foto: Unsplash / Malvestida.

Postoji izreka koja kaže: “Ako uraniš, stigao si na vrijeme. Ako stigneš na vrijeme, zakasnio si”.

Ne postoji gori način da započneš intervju od toga da zakasniš na isti. Tačnost i preciznost su vrline koje se očekuju od svih radnika pa vrijedi ponoviti još jednom: nemoj kasniti.

Ukoliko ipak vidiš da ćeš kasniti iz razloga koji su van tvoje kontrole, odmah se javi poslodavcu. Bićeš više cijenjen nego da se samo pojaviš nakon 15 minuta sa nekim bezveznim razlogom.

4. Uradi zadaću - raspitaj se o kompaniji

Ako odradiš dobar detektivski posao i postaviš inteligentna pitanja o poslovanju komapanije, udvorstučićeš svoje šanse za posao. Foto: Unsplash / Ali Hajian

Oko 50% kandidata pada nakon prvog intervjua, jer nisu znali baš ništa o kompaniji za koju apliciraju. Ovo je, na određen način, pokazatelj nepoštovanja prema firmi za koju si iskazao interes.

Google je ovdje tvoj najbolji prijatelj. Pronađi sve ključne informacije o firmi do kojih možeš doći - ko su, čime se bave, ko su ključni ljudi, šta su im glavni projekti i problemi. Ovo će ne samo smanjiti tvoju nervozu tokom intervjua, jer dolaziš naoružan informacijama, već će ti omogućiti da postaviš inteligentna pitanja poslodavcu i pokažeš da si profesionalac.

Većina kandidata ovo neće uraditi - ako ti uradiš, već si u sasvim drugoj kategoriji.

5. Ne izmišljaj odgovore - “Ne znam” je savršeno prihvatljivo

U Švedskom gradiću Sundsvall postoji čitav park koji se zove "Da, ne, ne znam". Oni uče djecu na vrijeme da je potpuno u redu priznati da nešto ne znaju. Foto: Unsplash / Peter van der Meulen.

Ne postoji intervju tokom kojeg kandidat ima savršen odgovor na sve i jedno pitanje, bez obzira koliko iskustva ima.

Kada nemaš odgovor, najgore što možeš uraditi je da izmišljaš i zapetljavaš se. Reci da ne znaš ili nisi siguran i nastavi dalje. Poslodavci ne očekuju da znaš sve već ih interesuje koliko znaš - možeš dobiti posao čak i ako nemaš odgovor na mnoga postavljena pitanja - sve zavisi šta traže i koliko im se dopadaš sa karakterne strane.

6. Održavaj kontakt očima

Redovan kontakt očima komunicira iskrenost i stvara povjerenje. Foto: Unsplash / charlesdeluvio.

Skoro dvije trećine kandidata nije sposobno održati redovan kontakt očima tokom intervjua te gledaju u stranu ili u pod. Sposobnost gledanja u oči je neverbalni signal koji osobi preko puta govori da si sampouzdan, otvoren i iskren. Kada toga nema, čak iako si savršen po svim drugim parametrima, možeš biti ocijenjen loše.

Zato se nauči da održavaš dobar kontakt očima i pokažeš poslodavcu da čvrsto stojiš na nogama. Jednostavan trik je da ljude ne gledaš baš direktno u oči, jer ti ovo može biti neprijatno - gledaj ih u prostor između očiju. Efekat za drugu osobu je isti, ali je za tebe doživljaj prijatniji.

7. Nasmiješi se

"Osmijeh je najkraća udaljenost između dvoje ljudi", mudro je rekao špansko-američki komičar Viktor Borge.

Ne trebaš se smijati sve vrijeme niti glumiti osmijeh, ali na razgovor trebaš doći i otići sa osmijehom i to prvenstveno zbog sebe, a zatim zbog drugih.

Naime, studije pokazuju da kada se smijemo (čak i “na silu”), tvoje tijelo ispušta endorfine i serotonin, što te opušta i smanjuje anksioznost. Ovo stvara preduslove da komuniciraš jačim glasom, sa više samopouzdanja i predstaviš se u boljem svjetlu.

Za ljude oko tebe, tvoj osmijeh pokazuje da si osoba u čijem okruženju je prijatno biti, što je svakako poželjan atribut za svakog poslodavca.

8. Utišaj telefon

Tišina je tvoj najbolji prijatelj tokom intervjua. Foto: Unsplash / Scott Umstattd.

Danas je potpuno prirodno da nosiš telefon bukvalno svuda i ne ispuštaš ga iz ruke.

Međutim, neplanirani pozivi ili poruke tokom intervjua djeluju neprofesionalno i prekidaju prirodan tok razgovora sa rekruterom.

Zato utišaj telefon prije intervjua i odloži ga na mjesto gdje ti neće odvlačiti pažnju.

9. Ostavi anonimnu recenziju na Dzobs.com

Pronađi tab "Intervjui" na profilnoj stranici kompanije i ostavi svoje intervju iskustvo.

Ok priznajemo da je ovo shameless plug, ali budi dobar drug i ostavi anoniman utisak o svom intervju iskustvu na Dzobs.com profilu kompanije kod koje si aplicirao.

Ovo će pomoći drugim kandidatima da otkriju odlične kompanije, a ako utisak nije bio baš najbolji, pomoći će kompaniji da čuje tvoje mišljenje i poboljša svoj intervju proces u budućnosti.

Na kraju, svi ovi savjeti nisu garancija da ćeš dobiti posao, ali ako ih pratiš, sigurno će te dovesti nekoliko koraka bliže cilju.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...