Otvoreni Startup

Dzobs.com javno prikazuje svoje metrike. Broj posjeta, prihode i rashode.

Dzobs.com ideja

Inicijalna ideja Dzobs.com-a je bila da bude Open Source projekat, i vjerujem da bi dobar dio zajednice uskočio i pomogao oko održavanja platforme i kreiranja novih funkcionalnosti. Međutim, unošenje poslova se radi ručno i zahtjeva vremena da se svaki dan pregledaju društvene mreže, sajtovi kompanija i drugi izvori novih poslova. Smatram da osobe koje rade taj posao trebaju biti plaćene. Isto se odnosi na osobe koje postuju po društvenim mrežama i promovišu platformu. Sve to bi teško bilo izorganizovati a da iza platforme ne stoji pravno lice.

Od prvog dana rada transparentno smo objavljivali informacije o prihodima i rashodima, stacku koji je korišten kao i metrikama posjeta. Te informacije smo djelili po grupama kao što su IT Jobs Bosna i Hercegovina, Developers Banja Luka i IT Poslodavci Reddit ekipe. Sada želimo na jednom mjestu da imamo javno dostupne podatke za ekipu koju želi da prati kako se Dzobs.com razvija. Interesantno je da dok sam razmišljao o kreiranju ove stranice, naletio sam na novi termin (bar meni novi) koji se zove "Open Startup", gdje ekipa daje javno uvid u metrike/prihode/rashode njihovih kompanija. Najčešće su to SaaS proizvodi, naravno. Više o tome na ovom linku.

Transparentnost i zaštita podataka

Iako Dzobs.com posluje transparentno, zaštitu podataka korisnika koji ostavljaju recenzije o kompanijama i sa intervjua shvatamo ozbiljno i možemo garantovati da su isti potpuno anonimni. Razlog zašto se komentari mogu editovati samo unutar 24 sata je taj što se nakon isteka to perioda gubi poveznica osobe i ostavljenog komentara, što je još jedna od sigurnosti koju pružamo.

Arhitektura i stack

Projekat je rađen u TypeScript-u u Next.js-u, koji pokriva back-end i front-end. Back-end je http-server module u nextu. Za CSS se koristi TailWind. Sajt je hostan kod vercel.com, a baza kod Planetscale. Koristi se NextAuth za authentifikaciju (Vercel stoji iza njih). Kao ORM se koristi prisma.io koja ima punu podršku za TypeScript koji se sam generiše. Baza je MySQL i hostana je kod PlanetScale-a. Planetscale radi po branching principu i ima punu podršku za Prismu. Treba instalirati njihov CLI, ali preporučujem da se pređe ovaj tutorijal i pogleda ovaj video da bi se pohvatale osnove. Sve je hostano na Vercelu.

Vercel radi po principu da automatski deploya sve što pushash. Ako push odradiš na master ili PR spojiš, ide na produkciju, u suprotnom se deploya na testno okruženje. Trenutno se Vercel plaća 20$ po korisniku koji radi push, za jednu osobu je besplatno. Malo čudna pricing strategija za hosting provajdera, ali dobro.

Nemamo biblioteku za state management, iliti nema Reduxa 😮 Koristimo swr za data fetching, ukoliko neki podatak treba na više različitih mjesta, koristiš swr hook i on će samo jednom odraditi query i koristiti nadalje iste podatke. Fora.

Inicijalni troškovi

Jednokratni troškovi pokretanja Dzobs.com

StavkaIznosKomentar
Vercel Hobby$0Besplatan plan / Free tier
PlanetScale$0Besplatan plan / Free tier
Pravljenje baze firmi i poslova800 KM
Izrada aplikacije100hDevelopment/dizajn/testiranje

Mjesečni troškovi

Redovni troškovi rada.

StavkaIznosKomentar
Vercel Hobby80 KMHosting, 2 korisnika mogu raditi deploy
PlanetScale50 KMDatabase, Basic Tier
Google Workspace10 KMZbog mailova i prodaje
Sentry54 KMPraćenje grešaka u aplikaciji
Facebook Ads400 KMOglasi i boost za premium klijente
Plate i honorari3440 KMEkipa koja radi na unosu sadržaja, marketingu i prodaji

Mjesečni prihodi

Dzobs.com zarađuje od premium oglasa i profila. Zahvaljujemo svim kompanijama koje su kupile premium profile i oglase.

Svi iznosi su u KM.

Posjećenost

Broj korisnika iz mjeseca u mjesec.

Do slijedećeg mjeseca,
Goran Jakovljević, suosnivač Dzobs.com-a.

Ažurirano: 12. oktobar 2022.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...