Objavljeno: 29. Mart 2022

Kompletan vodič za registraciju i vođenje SP u Republici Srpskoj

Vodiči

SP, ta magična riječ od koje se diže kosa na glavi većini developera, postaje sve uobičajeniji oblik zaposlenja među IT zajednicom. Ako imalo razmišljate o svojoj budućnosti, red je o tome znati sve što je bitno, jer mnogi poslodavci iz inostranstva nude isključivo ovaj oblik angažmana.

Međutim, ako krenete u potragu za informacijama o SPu, brzo ćete shvatiti da su informacije nepotpune i razbacane na mnogo strana. Neko piše o registraciji, neko o kalkulaciji, a dio informacija je često i zastario.  Ako imate mnogo sreće i strpljenja, steći ćete tek maglovitu sliku o tome šta znači imati SP i kako plivati u vodama samostalnog preduzetništva.

Zato imamo dvije dobre vijesti:

Pa, krenimo redom.

🙏 Zahvaljujemo se advokatskoj kancelariji Đurić-Majstorović, knjigovodstvenom birou Kodeks i Dušku Bajiću za pomoć pri recenziji ovog teksta.

Šta je SP?

SP je skraćenica od “samostalni preduzetnik” i označava osobu - fizičko lice - koja se registrovala za obavljanje jedne ili više djelatnosti. To može da bude programiranje, web dizajn, IT savjetovanje, uzgoj peradi ili sve to zajedno - vaš izbor.

Zašto osnovati SP?

Ako ste freelancer i želite legalizovati svoj posao sa minimalnim troškovima, SP je idealno rješenje. SP je takođe dobar oblik registracije ako započinjete mali startup koji finansirate sami i želite imati što jednostavniju administraciju na početku.

Kakva je razlika između SP i d.o.o?

Privatna i poslovna imovina

Glavna razlika između SP i d.o.o se ogleda u tome, šta se dešava sa vašom imovinom u slučaju da se zadužite ili oštetite nekog klijenta.

Iako vam SP omogućava da u svakom pogledu funkcionišete kao “firma”, vi pred zakonom niste firma već osoba.  Za sve što zabrljate, odgovarate imenom i prezimenom i svojom privatnom imovinom.

Primjera radi, ako se kao SP zadužite u banci i taj iznos ne možete da vratite, banka će vam oduzeti sve što vam je u životu drago da to namiri, a glasi na vaše lično ime - stan, auto, računar i tu preskupu stolicu koja vam je ionako neudobna.

Međutim, ako posao registrujete kao pravno lice, odnosno  d.o.o, vi i vaša firma postajete odvojeni subjekti.  Banka ima pravo da naplati dugovanje isključivo od imovine koja pripada firmi, a vama privatno ne mogu ništa.  Ako firma nema dovoljno sredstava da isplati dug, proglašava se bankrot (putem stečaja ili likvidacije) i preostali dug se bukvalno briše.

U praksi, ovo znači da lično možete imati kule i gradove, firmu uvaliti u dugovanja do guše, a vašoj ličnoj imovini, pojednostavljeno rečeno, neće ništa biti. 

Dakle, odvajanje privatne imovine od imovine firme je najveća razlika između SP i d.o.o. i jedan od razloga zbog kojeg je registracija i vođenje d.o.o. nešto kompleksniji i skuplji proces u odnosu na SP.

Raspolaganje novcem i troškovi poslovanja

Druga značajna razlika između SP i d.o.o je pristup novcu koji imate na računu.

Kao vlasnik SP, vi nemate platu već raspolažete novcem kako želite bez posebnih restrikcija.

Kao vlasnik d.o.o, vaš vlasnički status je odvojen od vašeg radnog odnosa. To znači da sami sebe zapošljavate u svoj d.o.o kao radnika, a zatim sebi isplaćujete sebi platu na čiji neto iznos se plaća otprilike 52% doprinosa. Jedini način da dođete do novca koji se oporezuje po nižoj stopi od 10% jeste da čekate godišnji obračun gdje iskazujete dobit, a zatim sebi isplaćujete tu dobit.

Na kraju, dok SP možete voditi iz stambenog prostora (za određene djelatnosti, poput IT usluga), d.o.o mora biti registrovan na poslovni prostor, što znači da plaćate industrijsku struju i vodu, te generalno imate više troškove.

Naše mišljenje?

Ako ne namjeravate osnovati biznis koji se oslanja na dužnički kapital ili investiciju, SP vam je trenutno savršen izbor i ne razmišljajte uopšte o d.o.o.

Ko može registrovati SP?

SP mogu registrovati sva fizička lica koja ispunjavaju uslove za registraciju. Manje više, uslovi se svode se na to da ne dugujete državi pare,  da prethodno niste varali ljude na temu posla kojim želite da se bavite, te da niste pravosnažno osuđeni za te postupke .

Budući da kao SP niste pravno već fizičko lice, možete imati samo jedan SP na svoje ime i nije moguće otvarati više.

SP možete otvoriti čak i ako već imate radni odnos u drugoj firmi.

Šta i kako mogu raditi kao SP?

Kao registrovan samostalni preduzetnik, možete:

Sve iznad možete raditi kao:

  • Osnovnu djelatnost - ako nemate radni odnos u drugoj firmi  i SP vam je glavno zanimanje
  • Dopunsku djelatnost - ako ste recimo već zaposleni u nekoj firmi, ali želite imati SP radi posla koji radite sa strane
  • Dodatnu djelatnost - ako ste penzioner, student, ili imate neku drugu vrstu “it’s complicated” radnog odnosa na drugom mjestu, SP možete registrovati kao dodatnu djelatnost pod uslovom da zaposlite nekog da posao radi umjesto vas. Kao freelancer, ovo slobodno ignorišite.

Najznačajnije razlike između osnovne i dopunske i djelatnosti su:

  • troškovi doprinosa - - jeftinije vam je imati SP kao dopunsku djelatnost,  jer nemate obavezu plaćanja doprinosa budući da ih već plaća firma za koju radite
  • mogućnost zapošljavanja radnika - radnike možete zapošljavati u svoj SP samo ako imate osnovnu djelatnost

Šta ne mogu raditi kao SP?

Postoji niz djelatnosti koje nije moguće obavljati kao SP, a to su sve djelatnosti iz klasifikacije koje nisu na odobrenoj listi.

U ovo spada izgradnja bolnica, proizvodnja električne energije, usluge hitne službe i slično - u principu, bilo šta skupo i komplikovano za jednog čovjeka, što vas vjerovatno i ne zanima.

Kako izgleda vođenje SP?

Vođenje SP je jednostavan posao. Sa dobrim knjigovođom, nećete potrošiti više od 15 do 30 minuta mjesečno na kompletnu administraciju. Ovako to otprilike izgleda:

  1. Za svaki posao koji odradite, klijentu pošaljete račun. Većina inostranih klijenata je zadovoljna sa običnim PDF dokumentom, ne treba im ni pečat, ni potpis. Pripremili smo vam i dobar dvojezički  obrazac za račune
  2. Knjigovođi dostavite fizičku kopiju računa, potpisanu i opečaćenu.
  3. Jednom mjesečno, knjigovođa će vam spremiti uplatnice za doprinose, koje trebate uplatiti u banci ili putem elektronskog bankarstva
  4. Jednom godišnje, knjigovođa će vam spremiti uplatnice za godišnje takse i opciono porez na dohodak (ako ste veliki preduzetnik - objašnjeno u nastavku), koje takođe plaćate na šalteru ili elektronski.
  5. Kada vam banka pošalje izvod putem emaila (što se dešava na svaku promjenu računa), proslijedite ga knjigovođi ili podesite email forwarding da se to radi automatski.

To je kompletan spisak obaveza i kao što vidite, svodi se na izdavanje računa i uplaćivanje obaveza kada vam to knjigovođa naredi, tako da zaista nemate puno razmišljanja.

Koliko me košta SP?

Na godišnjem nivou, pod uslovom da radite od kuće, SP će da vas košta minimalno 5000 KM, taman da ništa ne zarađujete (pod uslovom da vam je ovo osnovna djelatnost).  Konkretan iznos, naravno, zavisi od tri faktora:

  • Prihodi - koliko godišnje zarađujete
  • Doprinosi - koliko želite uplaćivati za penziju
  • Sredstva za rad - koliko trošite na softver, hardver ii druga sredstva neophodna za rad
Ukoliko nemate strpljenja, isprobajte  Dzobs.com SP kalkulator da vidite koliko će vas SP koštati, a ako želite znati detalje nastavite sa čitanjem.

Mali i veliki preduzetnik

Iz ugla oporezivanja, postoje mali i veliki preduzetnici.

Mali preduzetnici su svi koji prometuju ispod 50000 KM godišnje i oporezuju se sa stopom od 2% na mjesečne prihode, a minimalno 50 KM.

Veliki preduzetnici su svi koji prometuju preko tog iznosa i oporezuju se sa stopom od 10% na razliku naplaćenih prihoda i rashoda.

Dakle dvije ključne razlike - porez od 2% za male u odnosu na 10% za velike, te poreska osnovica koju čine kompletni prihodi za male, odnosno razlika između prihoda i rashoda za velike preduzetnike.

Po defaultu, svi preduzetnici se pri registraciji smatraju velikima. Da bi dobili status malog preduzetnika, u Poreskoj upravi morate podnijeti Obrazac 1011 - Zahtjev za status malog preduzetnika, odmah po registraciji a zatim svake naredne godine najdalje do 31. januara.

Primjer 1 - mali preduzetnik

Kao što smo rekli, mali preduzetnik je svako ko godišnje prometuje manje od 50000 KM godišnje.

Recimo da je ovo vaša situacija:

  • Zarađujete 1000 KM mjesečno
  • Želite plaćati zakonski minimalne doprinose, koji za 2022 godinu iznose 287,56 KM
  • Mjesečno trošite oko 25 KM na sredstva za rad

Vaša kalkulacija izgleda ovako:

  • Kao mali preduzetnik, knjigovođu ćete plaćati oko 100 KM mjesečno
  • Jednom godišnje, platićete republičku taksu od 20 KM
  • Na mjesečnom nivou, platićete 2% poreza na prihode, a minimalno 50 KM
  • Kada gore navedeno saberemo sa planiranim troškovima doprinosa i sredstava za rad, dođemo do ukupne računice od 462,56 KM mjesečno, odnosno 5570,72 KM godišnje.

Detaljnu kalkulaciju možete vidjeti na slici ispod.

Primjer SP kalkulacije za malog preduzetnika

Primjer 2  - veliki preduzetnik

Veliki preduzetnik je svako ko godišnje prometuje preko 50000 KM.

Recimo da su ovo ulazni parametri:

  • Zarađujete 5000 KM mjesečno
  • Želite plaćati zakonski minimalne doprinose, koji iznose 287,56 KM
  • Mjesečno trošite oko 75 KM na sredstva za rad

Vaša kalkulacija izgleda ovako:

  • Kao veliki preduzetnik, knjigovođu ćete plaćati oko 150 KM mjesečno, prvenstveno zbog dodatnih obaveza vezano za PDV obračune (više o tome u nastavku)
  • Jednom godišnje, platićete republičku taksu od 20 KM
  • Kada to saberemo sa planiranim troškovima doprinosa i sredstava za rad, dolazimo do ukupnih rashoda od 6172, 72 KM godišnje
  • Vaša poreska osnovica je razlika prihoda i rashoda, što iznosi 60000 - 6172,72 = 53929,28, te je porez 10% od tog iznosa odnosno 5382,93 KM
  • Kada saberemo rashode i porez, vaš SP će koštati 11553,65 KM godišnje.

Kao i za prethodni primjer, detaljnu kalkulaciju možete vidjeti na slici ispod.

Primjer SP kalkulacije za velikog preduzetnika

Da li SP mora biti u PDV sistemu?

Svako lice koje prometuje preko 50000 KM godišnje mora biti u PDV sistemu, bez obzira da li je u pitanju SP, d.o.o ili nešto drugo.

Međutim, ukoliko poslujete sa kompanijom iz inostranstva koja svoje proizvode plasira u inostranstvu, niste dužni obračunavati PDV. Dakle morate biti  evidentirani u PDV sistemu, ali to nema efekta na vaše poslovanje, što je objašnjeno kroz stav 7 Pravilnika o primjeni PDV.

PDV ste dužni obračunavati samo kada svoje usluge plasirate na tržištu BiH, odnosno:

  • Ukoliko radite sa kompanijama iz BiH, odnosno ostvarujete unutrašnji promet
  • Ukoliko radite sa inostranim kompanijama, ali će vaš rad biti konzumiran na teritoriji BiH (npr. firma iz Njemačke vas angažuje da razvijete aplikaciju za BiH tržište)

U ovom slučaju, vaš knjigovođa će vršiti redovan obračun i prijavu PDV-a po svakoj izdanoj fakturi.

Trebam li imati fiskalnu kasu za SP?

Ukratko, ne.

Naime, ukoliko planirate poslovati isključivo sa pravnim licima - firmama, nije vam potrebna fiskalna kasa.

Ako usluge iz nekog razloga ipak planirate prodavati fizičkim licima - pojedincima, tu ste već obavezni imati fiskalnu kasu i izdavati fiskalni račun za obavljene usluge.

Na koji način mogu primati uplate iz inostranstva?

Nakon što registrujete SP, u banci morate otvoriti tekući račun. Preporuka je da se takođe otvori i devizni račun, kako biste bili u mogućnosti da primate uplate u stranim valutama.

Wire transfer

Wire transfer je najčistiji i preporučen način prijema novca.

Ako radite sa klijentom direktno, pošaljite mu instrukcije za uplatu (SWIFT, IBAN) koje ćete dobiti u banci pri otvaranju računa. Sredstva obično dospijevaju na vaš račun u roku od 48h.

Ako radite putem neke platforme kao što je Upwork, odaberite Wire Transfer kao način plaćanja i unesite instrukcije iz banke.

Direktni depozit putem PayPal

Povlačenje novca putem PayPal funkcioniše isto kao za fizička lica, s tim što trebate podnijeti zahtjev u banci da vam izdaju karticu za vaš SP.  Neke banke mogu odbiti ili praviti problem oko PayPal uplata, pa se prethodno prvo konsultujte.

Kako raspolažem sa novcem koji imam na SP?

Kao vlasnik SP nemate platu, već raspolažete sa kompletnim novcem koji imate na računu.

Novac isplaćujete na svoj privatni tekući račun po želji, sa svrhom doznake “Izuzimanje gotovine” ili “Isplata dohotka” i to je sve.

Nema nikakvih ograničenja u ovom pogledu niti posebnih nameta, za razliku od d.o.o. gdje je dosta teže doći do novca koji imate na računu, što smo prethodno objasnili.

Imam li zdravstveno osiguranje kroz SP?

Da.  Vi i vaša porodica ste zdravstveno osigurani putem mjesečnih doprinosa koje plaćate.

Kako registrovati SP?

Registracija samostalnog preduzetnika je prilično jednostavan, ali dosadan proces, koji može potrajati do 30 dana. Imate dvije mogućnosti:

  • Da odradite sve sami
  • Da angažujete knjigovodstveni biro ili agenciju koja će sve odraditi za vas, često potpuno besplatno ako im postanete klijent nakon toga, što vjerovatno želite (vidite sekciju u vezi registracije)

Mi vam toplo preporučujemo da izaberete drugu mogućnost, jer zašto bi ganjali papire kad možete programirati, ali ako prosto volite sve imati pod kontrolom, donosimo vam detaljne korake.

Korak 1 - prikupljanje dokumentacije

Registracija SP se obavlja u vašoj gradskoj odnosno gradskoj upravi.  Međutim, prije tog koraka moraćete prikupiti nekoliko bitnih dokumenata.  Evo šta će vam biti potrebno:

  1. Ovjerena kopija lične karte - ovjerava se u gradskoj upravi, uz taksu od 2 KM.
  2. Uvjerenje osnovnog suda kojim se dokazuje da fizičkom licu nije izrečena pravosnažna zabrana obavljanja tražene djelatnosti. Uvjerenje dobijate podnošenjem zahtjeva u vašem osnovnom sudu, a ukoliko ste iz Banja Luke, obrazac zahtjeva možete preuzeti i online.
  3. Uvjerenje Poreske uprave Republike Srpske (PURS) kojim se dokazuje da fizičko lice nema neizmirenih poreskih obaveza.  Uvjerenje dobijate  podnošenjem zahtjeva u lokalnoj kancelariji PURS.

Korak 2 - registracija u gradskoj upravi

  1. Popunite obrazac za registraciju preduzetnika SP-1.  Ukoliko niste sigurni kako ovo popuniti, pogledajte ovo uputstvo ili posjetite preduzetničku kancelariju vašoj gradskoj upravi i oni će vam pomoći da ispunite obrazac.
  2. U šalter sali gradske uprave uplatite taksu za registraciju osnivanja preduzetnika - iznosi maksimalno 30 KM
  3. Popunjen obrazac i dokaz o uplaćenoj taksi predajte na šalteri sali vaše gradske uprave, zajedno sa dokumentacijom prikupljenom u prethodnom koraku

Ukoliko je zahtjev potpun i uredan, rok za donošenje rješenja o registraciji je dva radna dana.

Korak 3 - izrada pečata

Nakon što preuzmete rješenje o registraciji:

  1. Dok ste u opštini, napravite dvije ovjerene kopije radi daljih koraka
  2. Posjetite registrovanog pečatoresca i predajte mu jednu ovjerenju kopiju rješenja, te eventualno svoj logo ako želite da to bude na pečatu

Izrada pečata košta oko 20 - 50 KM i pečat obično bude gotov za jedan dan.

Korak 4 - ugovor sa knjigovođom

Nakon što ste dobili pečat, kontaktirajte knjigovodstveni biro i potpišite ugovor o vođenju poslovnih knjiga za SP.

U trenutku pisanja ovog teksta, cijena je između 80 i 100 KM mjesečno za male preduzetnike, odnosno 150 KM za velike preduzetnike i PDV obveznike.

Napomena: zakonom je dozvoljeno da kao preduzetnik sami vodite svoje knjige, ukoliko to želite. Međutim, mi vam to ne preporučujemo.  Trošak knjigovođe je minimalan u odnosu na miran san koji imate zbog ispravnih knjigovodstvenih evidencija.

Korak 5 - registracija kod Poreske Uprave

Da biste se registrovali kod Poreske Uprave, trebate im dostaviti:

  1. Popunjen obrazac prijave PR-2;
  2. Ovjerenu kopiju Rješenja o registraciji preduzetnika;
  3. Ovjerenu kopiju lične karte
  4. Ugovor o vođenju poslovnih knjiga

Potvrda o registraciji poreskog obveznika dobija se u roku od 5 dana ukoliko je dostavlјena kompletna dokumentacija.

Nakon što dobijete potvrdu, ukoliko znate da će vam godišnji prihodi biti manji od 50.000 KM, odmah popunite i podnesite i Obrazac 1011 - Zahtjev za status malog preduzetnika, što će vam obezbijediti nižu poresku osnovicu.

Korak 6 - Otvaranje žiro računa

Žiro račun se može otvoriti u bilo kojoj poslovnoj banci. Prilikom otvaranja računa banci je potrebno dostaviti:

  1. Rješenje o registraciji preduzetnika;
  2. Kartone deponovanih potpisa lica ovlaštenih za potpisivanje naloga, radi raspolaganja sredstvima sa računa (obrazac se dobija u banci);
  3. Potvrdu o registraciji poreskog obveznika
  4. Potvrdu o prebivalištu, ukoliko otvarate i devizne račune

Preporučujemo da sa svojom bankom potvrdite ovaj spisak dokumenata.   Određene banke mogu zahtjevati manje ili više dokumentacije u skladu sa svojim internim pravilima.

Dokumenti mogu biti ovjerene kopije ili originali - u slučaju da dostavljate originale, banka će ih primiti na uvid i napraviti kopije za svoje potrebe.

Resursi

Kalkulatori

Obrasci

Zakoni

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...