Objavljeno: 01. Septembar 2022

Ova cura je nabacala riječi u CV i dobila intervjue u top 10 IT firmi na svijetu - true story

Zanimljivosti
Foto: Andrew Neel / Unsplash

Angelina Lee je softverski inženjer kojoj je dozlogrdilo da se stalno prijavljuje za poslove, a usput ne dobija ikakvu povratnu informaciju. Riješila je da to promijeni.


Svi smo dobro upoznati sa procesima selekcije, iliti prijavom za posao. Pošalješ CV, nadaš se da ćeš dobiti ikakav odgovor, a on nerijetko ne stigne uopšte. U tim situacijama ostaju tri opcije:

  1. Naoružaš se strpljenjem, čekaš, a u međuvremenu kontaktiraš i druge firme
  2. Odustaneš od svega i riješiš da postaneš freelancer
  3. Napraviš meme od svog rezimea i takvog ga šalješ kompanijama

Junakinja ove priče je odabrala poslednju, kako bi testirala o čemu se tu radi, a istovremeno malo i da se zabavi. Prvi korak ka tome bio je stari dobri “Rickroll”.

Sve hiperlinkove je preusmjerila ka ovoj famoznoj pjesmi i vanvremenskom hitu. Rick Astley bi bio ponosan, uzevši u obzir koliko svakodnevno bude “žrtava” koje napravi ovaj video.

To je bilo samo zagrijavanje, uz dobar ritam. Uslijedio je niz kreativnih opisa njenih vještina i iskustava, a sve suprotno od onoga što bi jedan CV trebalo da sadrži, pogotovo za programerske pozicije. Istakla je svoju sposobnost kuhanja kafe za tim od šest ljudi, za koji je takođe organizovala trku u vrećama. U zdravom tijelu, zdrav (timski) duh!

Kada je u pitanju obrazovanje, izostavila je studentske organizacije, podvige u vidu liderstva, i slično. Umesto toga, ponosno je navela jedan od svojih uspjeha - rekord u broju eksiranih čašica votke za jednu noć. Baš ono što sve kompanije žele da čuju od svog kandidata!

Izgleda da smisao za humor može da vam donese reply rate od čak 90%

Koje su šanse da CV koji je tako zezatorski napisan, napravi bolje rezultate od onog ozbiljnog, formalnog? Ogromne, makar na osnovu iskustva koje je imala Angelina Lee.

Dobila je odgovor od top tech firmi u Americi, među kojima su DropBox, RobinHood, kao i GrubHub. Oglasio se i australijski gigant, Atlassian. Svi su oni bili oduševljeni i željeli da što pre organizuju intervju radi upoznavanja.

Detalje možete pročitati u Reddit objavi koja je postala viralna, a jedan od glavnih razloga za ovakvu povratnu informaciju je taj što je Angelina navela Instagram i Microsoft u svom radnom iskustvu. Konkurencija je slaba tačka svih firmi i samim tim uvek vlada borba za ljudima koji za nju i rade. Dovesti je među svoje redove znači oslabljivanje “protivnika”.

Atlassian je bio oduševljen neobičnim iskustvom ove kandidatkinje.

Šta je imalo najviše uticaja na ovakav razvoj okolnosti?

I dalje sve djeluje kao da nema smisla. Osoba je napravila CV koji više ukazuje na to da je u pitanju neslana šala, umesto prave prijave za posao, ali je uprkos tome izazvala odlične reakcije.

Zašto bi bilo koji regruter uzeo ovakav rezime u razmatranje i nastavio sa procesom selekcije? E, upravo u tom grmu leži zec.

Često je za taj prvi korak skeniranja CV-a zadužena vještačka inteligencija.

Tačnije, ATS (Applicant Tracking System). Softver koji na osnovu unapred unijetih parametara eliminiše kandidate ili ih pušta u naredni krug. Čak je i odgovor, tj. poziv na taj inicijalni razgovor, automatski.

Algoritam traži ključne riječi koje su relevantne za poziciju, recimo “Javascript”, “PhP”, “React”, “Scrum”, u slučaju programera. Takođe, filtriranje može raditi i na osnovu imena, što je upravo razlog zbog kojeg je i Angelina Lee lažno predstavljena. Drugim riječima, ukoliko program provali da niste rodom iz US, tj. maternji govornik jezika ili njihov državljanin, samo na osnovu toga će zanemariti vaše interesovanje za radno mjesto. Zvuči surovo, ali to je realnost modernih sistema koji teže da ubrzaju vrijeme koje je potrebno da idealni kandidat postane zaposleni.

Evo šta je Gergely Orosz, osnivač popularnog newsletter-a “The Pragmatic Engineer”, imao da poruči na ovu temu:

U komentarima gdje je dodatno pojasnio situaciju, najviše se osvrnuo na pominjanje velikih imena u prijavi. Pedigre je tu ključna riječ. Ma šta vi napisali u CV-u, bilo to i najveća izmišljotina na svijetu, pada u vodu ukoliko ste radili za nekog od svjetski poznatih giganta.

Kao šlag na torti dođe ATS za koji smo objasnili iznad po kom principu funkcioniše.

Sad je red i da vam damo par savjeta kako da ga nadmudrite

Tačnije, dao ih je Nick Deligiannis. On je rukovodeći direktor za australijski Hays, dobro poznato ime u regruterskoj industriji.

Identifikujte “hard” vještine:

Ubacite u CV riječi koje su relevantne za poslove za koje se prijavljujete. Iščitajte opise za pozicije koje bi vam bile idealne, kako biste uočili te ključne termine i pronašli način da ih uvrstite u rezime.

To mogu biti “project management”, “governance”, “efficiencies'', “health and safety”, “financial reporting”, i slični.

Ne zaboravite i na “soft”:

Uključite ključne fraze poput “communication”, “adaptation”, “organization”, “time management”, ili “professionalism”. Koristite ih kako biste opisali neko svoje postignuće, na primjer: “Uz pomoć dobre organizacije svog vremena, uspio/la sam da isplaniram uspješnu godišnju konferenciju, sa veoma malim budžetom i kratkim rokovima”.

Izbjegavajte neobične nazive pozicija:

Čak i ako je zvanični naziv vaše trenutne pozicije nekonvencionalan, koristite neki uobičajen naziv u CV-u, kako bi ga softver lakše prepoznao.

Koristite prihvaćene formate:

Postarajte se da vaš rezime potpada u standardne stilove koji se generalno koriste i koje će algoritmi uočiti. U suprotnom, velike su šanse da nećete ući u uži izbor kandidata.

Suzdržite se od generičkih izjava:

ATS sistemi traže “opipljive” rezultate i penalizuju opise koji su neprecizni, poput “team player” i “innovative”. Oni vas možda dobro opisuju sa profesionalne tačke gledišta, ali u realnosti ne pružaju nikakvu konkretnu informaciju.

Ispod “work experience” sekcije u vašem CV-u, izlistajte najbolje i najrelevantnije uspehe za svaku poziciju. Opišite ih detaljno, tako da, regruterima, hiring menadžerima, kao i ATS alatu bude i više nego jasno koja je vaša ekspertiza.

Činjenica je da trenutno vlada velika borba na tržištu. Kako za kandidatima, tako i poslovima, a pogotovo u IT sferi. Veća je konkurencija nego prije recimo deset godina, a samim tim i očekivanja kompanija.

Posledično, pored neophodnih stručnih vještina, potrebno vam je i elementarno znanje o tome kako funkcionišu sistemi za regrutaciju, a koje će vremenom vjerovatno koristiti sve više firmi.

Daleko od toga da podržavamo korišćenje lažnih imena i pružanje netačnih informacija, ali vjerujemo da savjeti vezani za ključne riječi i stilsku optimizaciju CV-a mogu i te kako biti od koristi. Angelina Lee neka ostane kao zanimljiva anegdota za prepričavanje i podizanje svijesti o stanju u regruterskoj industriji.


Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...