Objavljeno: 14. Maj 2022

Žurka je gotova - IT kompanije otpuštaju i do 30% radne snage

Vijesti
Foto: Adobe Stock

Mnoge tehnološke kompanije u SAD usporavaju ili potpuno zamrzavaju zapošljavanje, dok druge idu korak dalje i otpuštaju radnike - a čini se da se tempo ubrzava.

U proteklih mjesec dana, kompanije svih veličina, uključujući Facebook, Uber, Netflix, ali i stotine manjih, promijenile su svoje planove zapošljavanja. Mnoge otpuštaju do 30% radne snage, a čak je i Meta, krovna kompanija iznad Facebooka, sa praktično neograničenim budžetom zamrznula zapošljavanje do kraja godine.

Dionice tehnoloških kompanije su doživjele najgori pad od finansijske krize 2008. godine. Ovo je glavni uzrok rezanja budžeta.

Iako je tačan broj otpuštanja u tehnološkom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci teško precizirati, Crunchbase, vodeća platforma za analizu kompanija, zabilježila je početkom maja čak 43 signala otpuštanja (vijesti i članke koji pominju ovu temu) što je najveći broj od septembra 2020. godine kada je pandemija uzrokovala veliki talas otkaza.

Ovo su prve posljedice naglog pada dionica tehnoloških kompanija koje dolaze kao rezultat inflacije, geopolitičkih previranja i poteškoća u globalnom snabdijevanju uzrokovanih pandemijom.

Šta znamo?

Evo kratkog pregleda nekih od značajnih otpuštanja i zamrzavanja zapošljavanja u posljednjih nekoliko sedmica:

  • Početkom aprila, jedan od najvećih startupa za one-click checkout, Fast, objavio je da trajno gasi firmu nakon dvije godine rada. Razlog: trošili su oko 10 miliona mjesečno, a zaradili tek 600K EUR godišnje.
  • Nešto kasnije, platforma za finansijsku trgovinu Robinhood—koja je izašla na berzu prošle godine— najavila je da će otpustiti oko 9 posto radne snage.
  • Krajem aprila, Netflix je otpustio desetine zaposlenih na Tudumu, novom sajtu za vijesti iz filmske industrije, i to samo nekoliko mjeseci nakon što su zaposlili ljude da naprave sajt. Najava je uslijedila nakon tromjesečnog poziva o zaradi u kojem je otkriveno da su izgubili 200000 pretplatnika, nakon čega su dionice naglo pale.
  • Krajem aprila, glavni finansijski direktor Amazona, Brian Olsavsky, najavio je tokom konferencijskog poziva da maloprodajni gigant ima previše radnika nakon što je zaposlio više, jer se pripremao na bolovanja zbog pojave Omnicron COVID-19 varijante.
  • Slijedila je finansijska platforma MainStreet u San Joseu, Kalifornija, čija je vrijednost prošle godine iznosila 500 miliona dolara, koja je otpustila oko 30 posto svog osoblja, prema tvitu izvršnog direktora Douga Ludlowa.
  • Krajem prošle sedmice, The Information je izvijestio da je Reef Technology, operater mreže kuhinja za dostavu hrane sa sjedištem u Majamiju, otpustio čak 750 zaposlenih nakon što je prikupio više od 1,5 milijardi dolara kapitala.
  • Ranije ove sedmice, Uber je rekao da će uvesti selektivnije prakse zapošljavanja i da je usporavanje zapošljavanja odgovor na "seizmičku promjenu" na tržištu te da će zapošljavanje od sada “biti privilegija”.
  • Nakon toga su uslijedile vijesti da je online trgovac automobilima, Carvana, otpustio čak 2500 zaposlenih – navodno mnoge od njih preko Zooma.
  • Konačno, samo prije nekoliko dana, AI startup DataRobot – čiji su investitori giganti New Enterprise Associates i Tiger Global Management – ​​objavio je da otpušta 7 posto svoje radne snage od 1000 ljudi, piše The Information.

Šta je uzrok?

Najviša inflacija u proteklih 40 godina, rastuće kamatne stope i geopolitičke tenzije uznemiravaju investitore.

Čini se da investitori na javnom i privatnom tržištu mijenjaju način na koji vrednuju tehnološke kompanije. Umjesto visoke stope rasta, koja je bila sveti gral investicija, fokusiraju se na druge faktore kao što su snažan novčani tok i profitabilnost. Drugim riječima, postaju konzervativniji i okreću se kompanijama koje imaju jake temelje i razuman način poslovanja.

Da bi se prilagodile novom ukusu investitora, kompanije počinju značajnije voditi računa o količini novca koji troše, režući troškove i štedeći novčane zalihe koje imaju.

Nažalost po zaposlene, to dolazi nakon što su mnoge tehnološke kompanije značajno povećale svoju radnu snagu u vrijeme pandemije.

Kako će se ovo odraziti na BiH?

Ukoliko radite za IT kompaniju koja se oslanja na strane investitore ili je značajan outsourcing partner startupima na zapadu, gotovo je garantovano da će doći do zamrzavanja u zapošljavanju, a u mnogima će doći i do otpuštanja radnika.

Manje IT firme, koje ne zavise toliko od globalnih tokova novca, vjerovatno neće biti pogođene i upravo su one potencijalni izvor novog rasta i stabilnosti u periodu koji je pred nama.

Kao pojedinci ne možemo uraditi mnogo da promijenimo ovo stanje, osim da radimo na proširenju svojih vještina. Kompanije će veću pažnju obratiti na radnike koji mogu da ponude više pa je sada sjajno vrijeme da dovršite onaj tutorijal koji ste započeli.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...