Objavljeno: 28. Oktobar 2022

Evo kako će IT industrija izgledati u 2023. godini

Analize
Foto: Unsplash / Stewart MacLean

Jedan od najčešćih odgovora na bilo kakve spekulacije u IT svijetu glasi: “It depends”. Ipak, mi smo htjeli da malo ozbiljnije i konkretnije pristupimo ovoj temi, izdvojivši elemente koji će vas možda najviše zanimati.

Kako se godina bliži kraju, standardno se i sumiraju utisci. Kompanije računaju svoj ROI, prave se Excel tabele, ali i planovi za obavezne korporacijske proslave krajem decembra.

Lijepo je obilježiti postignute uspjehe, ali treba biti spreman i na novo poglavlje, kako životno tako i poslovno. Svjesni smo da je situacija na Balkanu i generalno u celom svijetu već duže vrijeme na iglama, neizvjesna, a to se lako i brzo može odraziti na sve.

Mi ćemo se konkretno fokusirati na IT industriju, odraditi kratak statistički osvrt na 2022. godinu i pokušati da pretpostavimo šta nas čeka sljedeće. U tome su nam pomogli stručnjaci koji na osnovu svog višedecenijskog iskustva mogu da “nanjuše” ono što slijedi.

Velika petorka se opasno crveni na berzi

Dionice koje imaju The Big Five su znatno opale u svojoj vrijednosti. Meta je uvjerljivo najgore prošla sa padom od -60.77%, dok se Apple dobro drži uz -22.13%.

Preostala tri giganta se klackaju na sličnim brojkama, oko -30%. S obzirom na to da imamo dva i kusur mjeseca do 31. decembra, ove cifre će vjerovatno porasti za nijansu. U svakom slučaju, očigledno je da se nešto dešava, a ne djeluje kao da će se u skorije vrijeme situacija popravljati.

Bitcoin 3x+ slabiji u odnosu na prošlu godinu

BTC je svoju najveću vrijednost do sada zabilježio u aprilu 2021. godine, gdje ste za jedan mogli dobiti $63,558. Trenutno ta cifra iznosi $19,155, što je nekih $28,000 manje nego na početku 2022. Dakle, ne baš najbolji period za prodaju.

IPO također drastično manji u odnosu na 2021.

Za neupućene, Initial Public Offering je momenat kada kompanije odluče da javno prodaju svoje dionice drugim firmama, ali i individuama. Na ovom linku možete pogledati detaljnu IPO analizu počevši od 2000. godine pa do današnjeg datuma.

Odmah ćete primijetiti ogroman jaz između 2021. (1035) i 2022. (166). Dodatno, oktobar je za sada zabilježio svega 4 IPO-a, što je smiješna cifra u odnosu na prošlogodišnju (101). Izgleda da su Zoom, Slack, Google Meet i slični izvukli maksimum od promjena koje je Korona donijela, a sada se sve to strmoglavljuje uz aktuelna svjetska dešavanja.

Bilo je i masovnih otpuštanja radnika, čak i kod velikih imena

Razlozi za to su mnogi, a između ostalih, posljedice Covid načina poslovanja, kao i overhiring u trenucima kada je kompanija rasla. Zanijeli se malo, što bi se reklo.

Tako je Netflix do sada otpustio 480 ljudi, Shopify 1000, Unity 200, a cijelu listu možete pogledati ovdje. Layoff u ovoj mjeri vjerovatno neće pretjerano uticati na ove firme za sada, ali ostaje da sačekamo i vidimo šta će biti. Velike su šanse da ćemo svjedočiti novim, jakim akvizicijama.

Sad kada smo utvrdili dosadašnje stanje, da se vratimo predviđanjima

Kao što se da zaključiti iz prethodnih paragrafa, situacija nije najsjajnija. Uz to, šanse da će stvari ići ka boljem u narednih 365 dana su minimalne, tj. sve ukazuje na suprotno.

No, hajde da probamo da budemo optimisti i popričamo o par bitnih segmenata za IT, a usput udijelimo i koji savjet kako se pripremiti za sve što predstoji, iz ugla kompanija i zaposlenih.

Hoće li biti novih tehnologija, na čemu se radi trenutno?

Uprkos svemu, veliki su izgledi da će AI, Machine Learning i Blockchain nastaviti svojim razvojnim putem. S tim u vezi, možda je dobra ideja da uvrstite i njih u svoj portfolio znanja i vještina, ukoliko već niste.

Generalno ne postoji veliki hype oko nečeg relativno novog, kao što su davno izazvali Angular i React, dva opšte poznata JavaScript framework-a. Možda nas neko ili nešto iznenadi pred sam kraj godine, ko zna. Ovo je samo jedan od tekstova na tu temu, a mi vas ohrabrujemo da dodatno pročačkate i javite ukoliko naiđete na nešto vrijedno pažnje.

Da li programeri treba da strahuju za svoj posao?

Ukoliko ste u nekoj od jačih kompanija, pogotovo koje usred ove situacije i dalje bilježe rast i dovode nove kolege, trebalo bi da ste u safe zoni. Većini njih ovo nije prvi susret sa krizom, poput one koju bilježimo iz 2008. godine, tako da vjerovatno znaju šta rade.

Seniori su tek u zavidnoj poziciji jer ako zatreba mogu da funkcionišu kao one-man team, dok će juniori potencijalno proći kao kolateralna šteta u slučaju smanjivanja budžeta firme za koju rade. Jedini savjet koji ovdje možemo dati jeste da na vrijeme promijenite radnu poziciju ukoliko vam djeluje da stvari ne idu u najboljem smjeru.

Kako IT firme mogu predodrediti finansijske gubitke i probleme?

Spomenuli smo da je jedan od razloga za veliki broj otpuštanja u nekim slučajevima bio overhiring. To je prva stavka na koju bi trebalo obratiti pažnju i postaviti jako bitno pitanje:

Da li nam je sada od nužnog značaja ova pozicija?

Isto tako, ma koliko htjeli da recimo pred kraj godine obradujete zaposlene određenim bonusima, povišicama i slično, probajte da iskalkulišete da li je to sada prioritet za budžet. Iskrenost između poslodavaca i zaposlenih se jako cijeni i gradi odnos na duže staze.

Drugim riječima, ukoliko ste u “škripcu”, možete poslati mejl gdje objašnjavate radnicima situaciju - da nailazi neizvjestan period, te da u skladu sa time treba biti pažljiv. Velike su šanse da im dugoročno više znači stabilan i siguran posao, nego kratkotrajan boost na platu.

Dakle, communication is the key. Također, kako kaže stara izreka, “na muci se poznaju junaci”. Tako da, dobra stvar kod kriza je što onda lako možete vidjeti ko je zaista lojalan, a ko je tu samo radi dobre zarade.

Eto, pokrili smo ono najbitnije: ljude, finansije, i tehnologije. Imamo na osnovu čega da pravimo pretpostavke, a ostaje nada da ćemo i narednu godinu ispratiti u uspješnom i pozitivnom maniru, bez obzira na izazove sa kojima ćemo se susretati.

IT industrija svakako nije jedina koja će biti pogođena aktuelnim dešavanjima, ali istovremeno jeste jedna od jačih, te se neće lako dati. Pišite nam preko društvenih mreža ili email adrese ukoliko imate informacije koje ovdje nismo pokrili, ili želite da podijelite svoje mišljenje o svemu.

Hoće li se sva ova predviđanja obistiniti? Da li će ovaj tekst imati ikakvog smisla sredinom naredne godine?

It depends.


Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...