Objavljeno: 08. Februar 2023

Istraživanje tech zajednice - 1267 ispunjenih upitnika!

Analize

Adriatic Valley kao novu i nezavisnu tech zajednicu zanimalo je kakve su potrebe tech sektora u našoj zemlji. Kako nam je jedan od ključnih ciljeva povezivanje i karijerni razvoj profesionalaca u IT industriji, odlučili smo prvo istražiti njihove potrebe!

U oktobru/listopadu 2022. godine uradili smo prvo istraživanje.

1267 ljudi imalo je potrebu ispuniti naš upitnik.

Kao nagradu za doprinos istraživanju, poklanjali smo monitor koji je osvojio Edis Mašić, software engineer zaposlen u Virgin Pulse Bosnia.

Imali smo želju da saznamo da li postoji potreba za nama.

Prvo smo pitali i dobili odgovore na pitanja odakle su učesnici i koje su njihove pozicije u IT-u.

Podaci anketa očekivano, s obzirom na naše trenutno područje djelovanja, rekli su da je, najviše njih, 42,5 %, iz Banje Luke. Slijedi Sarajevo sa 22,8% anketiranih, te Mostar sa 5,6%, potom Tuzla i Zenica.

44,2% u ukupnom broju ispitanih činili su developer-i/ software engineer-i, 14,9% dizajneri, te ostale branše unutar IT sektora. Takođe očekivan podatak, s obzirom da su teme koje smo do sada obuhvatili našim meetup-ima bile namijenjene pretežno developer-ima.

U okviru 6 meetup-a koje je Adriatic Valley do sada organizovao pričali smo o softverskom inženjeringu, dizajnu, cloud tehnologijama, menadžmentu i marketingu. Govornici na našim meetup-ima pored domaćih, bili su i pet stručnjaka izvan BiH. Na meetup.com za kratko vrijeme okupili smo 330 članova.

Sve ovo pomoglo nam je da saznamo da li postoji i kolika je potreba za nama, ali i kakve su i kolike obostrane potrebe na tržištu unutar tech zajednice.

Pokazatelj da među profesionalcima IT zajednice postoji veliki interes za okupljanjima na kojima bismo razmijenili iskustva i nova saznanja iz svojih oblasti - baš poput naših #AdriaticValley #meetup-a bio je odgovor 31,4 % anketiranih koji su rekli da bi naše meetup-e u Banjoj Luci rado posjećivali kvartalno. Najčešći sljedeći odgovor bio je jednom mjesečno, kako je odgovorilo njih 26,7%.

Trenutno smo locirani u Banjoj Luci i namjera nam je da se širimo i na druge gradove.

Da ovo nisu samo naše želje, ali i vrijednost naše ideje i to da činimo dobru stvar pokazalo nam je i 717 pozitivnih odgovora (bez odgovora učesnika iz Banje Luke) na pitanje o organizaciji meetup-a u drugim gradovima.

Ideju o povezivanju i razmjeni iskustava u različitim nišama u IT zajednici planiramo da upotpunimo realizacijom coworking hub-a za vrijeme događaja (par dana prije i dan poslije istog). U ovoj ideji bi nas vrlo rado podržalo čak 81,2% anketiranih.

Dali smo si za pravo da zaključimo da postoji velika potreba za zajednicom koja će osmišljavati, realizovati i koordinisati događajima namijenjenim cjelokupnoj tech zajednici i profesionalcima iz različitih niša unutar IT-a, baš poput nas.

Na kraju, ali ne manje važno, dodatnu podršku našoj ideji, ali i realizaciji iste dao je visok procenat onih koji žele članarinu, dakle izdvojiti sredstva za rad naše zajednice.

60,6% anketiranih pozitivno je odgovorilo na pitanje o plaćanju članarine unutar #AdriaticValley.

Svi podaci dobijeni u istraživanju pokazali su nam da je interes i podrška tech zajednice za realizaciju naših planova iznad naših prvobitnih projekcija.

Zato vam u narednom periodu obećavamo organizaciju različitih događaja, meetup-a, panel diskusija, radionica, te saradnju i rad sa drugim stakeholder-ima unutar naše države, na razvoju IT sektora i stvaranju boljih uslova rada.

Svi vi koji se osjećate kao dio digitalne zajednice - Adriatic Valley je mjesto za vas!

Ukoliko želite da pratite nove tech trendove i saznanja slobodno se učlanite u našu grupu na ovom linku ili nas zapratite na nekoj od društvenih mreža. Mi ćemo se potruditi da vas kao i do sada obradujemo meetup-ima i diskusijama na kojima ćete imati priliku da čujete priče i iskustva regionalnih IT stručnjaka, proširite svoje vidike i listu kontakata.

Jedan od takvih događaja je i #AdriaticValley panel, gdje ćemo ugostiti čelne ljude iz softverskih kompanija iz regiona koji su zaposleni na poziciji CTO, koji će ujedno predstavljati i početak nove sezone.


Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...