Objavljeno: 10. Decembar 2022

Zašto je ChatGPT zapalio društvene mreže

Zanimljivosti

Stack Overflow već 14 godina važi za mjesto #1 gdje programeri mogu naći rješenje za (uglavnom) sve probleme. Velike su šanse da će uskoro tu titulu preuzeti vještačka inteligencija.

Ukoliko ste prethodnih dana otvorili LinkedIn ili Twitter, vjerovatno ste naišli na vijest koja je uzdrmala cijeli World Wide Web. U pitanju je prototip sa kojim možete da komunicirate o gotovo svemu, ali i da mu dajete kompleksne zadatke koje će riješiti kroz svega par sekundi.

Imali smo priliku da nedavno posvjedočimo nečemu sličnom, a to je DALL·E 2, također produkt OpenAI-a. Omogućava korisniku da ukuca šta god mu padne na pamet, a potom dobije generisanu sliku na osnovu tog opisa.

Pošto je ovakva tehnologija poprilično skupa, registracija vam omogućava limitirani broj besplatnih inputa. To će vjerovatno biti i jedna od glavnih “mana” ovih inovacija - postojanje premium pretplate koja će omogućavati njihovo korištenje.

Šta je to ChatGPT i kome je sve namjenjen?

Može da ga koristi bilo ko, za sada besplatno, a jedini korak pre toga je registracija naloga. Bitno je napomenuti da algoritam sa kojim ćete ćaskati nema svoje definisane stavove, a navodno ni podatke o individuama.

Tako da, neka bazična pitanja poput “Šta je bolje, bijela ili crna čokolada?” ili “Ko je najbolji teniser svijeta?” neće proći. S druge strane, ono što program jako dobro radi jeste generisanje tekstova, kao što su kratki blog članci, pjesme, odgovori na pitanja o opštem znanju, i slično.

Najviše pažnje je privukao pri davanju rješenja za gotovo sve inpute vezane za programiranje. Možete zadavati instrukcije do najsitnijih detalja, nezavisno od programskog jezika, a uz rezultat ćete dobiti i detaljno objašnjenje kako je i zašto sve odrađeno. Dakle, ChatGPT je namjenjen i potpunim početnicima koji žele da nešto nauče, ali i iskusnijim seniorima.

Hajde da se pozabavimo konkretnim primjerima

Za početak, neke najosnovnije stvari. Recimo da želite da napravite početnu stranicu za sajt, koja ima hamburger meni, a u okviru njega tri linka (Home, About Us, Contact, npr). Tu je i slajder na kojem će se naći pet sličica, a prije futera i testimonial sekcija. Bavite se prodajom IT opreme.

Dobit ćete čist HTML kod koji možete kopirati, za svega par sekundi. Dodatno, ChatGPT će ispisati i kratak copy kao opis za vaše usluge, a ujedno i komentare korisnika koji su ostavili svoju recenziju. U zavisnosti od toga kako ste formulisali vaš upit, program će odvojeno dati i CSS. U ovom prvom scenariju to nije bio slučaj jer je naš zahtjev glasio ovako:

“Create a home page with a hamburger menu, which has three links inside: Home, About Us, Contact. Also, create a picture slider with five images, and a testimonial section below, where three people gave their impressions. The website should be related to selling IT equipment.“

Evo kako izgleda dio tog “rješenja”:

Dakle, najjednostavnije stvari radi odlično, ovo su osnove. Čak i ako ste odavno prevazišli ovaj nivo, korisno je imati alat koji može za veoma kratko vrijeme da napravi bazični templejt za bilo koju stranu nekog sajta. Za učenje je tek prava stvar, kako za profesore tako i đake, jer daje mogućnost poigravanja sa elementima i pruža dodatno objašnjenje kako je kod implementiran.

Šta ako želite da svoj kod prebacite u drugi programski jezik?

Samo zatražite to i biće urađeno. Recimo, Typescript možete prebaciti u Javascript, kroz takozvani “cross-compiling”. Ispod možete vidjeti kako to izgleda u praksi:

Zgodna stvarčica. U teoriji, kroz transpiler se bilo koji programski jezik može konvertovati u neki drugi, ali u praksi se oni najčešće koriste za prebacivanje koda iz novih, modernijih programskih jezika, u one starije iliti “podržanije”.

Možete i direktno pitati za rešenje određenog problema

Umjesto skrolovanja kroz Stack Overflow u potrazi za pravim odgovorom ili čekanja satima da se neko javi sa rešenjem, probajte da situaciju riješite uz ChatGPT. Potrebno je da u input polje ukucate, tj. opišete bag ili grešku sa kojim ste se susreli.

Što bolja deskripcija - veće šanse da dobijete ono što vam je potrebno. Naznačite i koji programski jezik je u pitanju, kao i metode uz koje ste već pokušali da se izborite sa tim što vas muči. Postoji i varijanta da direktno odradite copy-paste vašeg koda i potom dodate opis/upit.

Brže, bolje, lakše.

Tri riječi kojima možemo opisati ovu AI tehnologiju, i objasniti zašto već danima mreže o njoj bruje. Tek je ugledala svjetlost dana i sigurno će u budućnosti proizići pregršt dodatnih benefita koje nudi programerima, piscima, ali i svima ostalima koji žele da je isprobaju.

Možemo samo zamisliti šta tek predstoji, uzevši u obzir da je za ovako malo vremena ChatGPT izazvao ogromnu pažnju. Bez obzira da li se malo i pribojavamo razvoja vještačke inteligencije, činjenica je da ona ide u razvojnom smeru i, za sada uglavnom donosi dobre, korisne stvari.

Ostaje da sačekamo šta je slijedeće što će OpenAI napraviti, a za sada su veliku konkurenciju stvorili umjetnicima i programerima. Ostaje da ispratimo kako će se svi snaći u toj velikoj borbi tehnološkog napretka, a uz nju korigovanje radnih mesta i poslova u narednim decenijama.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...