Objavljeno: 30. Novembar 2023

Adriatic Valley panel - CTO (Recap)

Vijesti

Odlučili smo da organizujemo #01 Adriatic Valley panel!

Nakon uspješno organizovanih 6 #Adriatic Valley meetup-a na kojma smo pričali o softverskom inženjeringu, dizajnu, cloud tehnologijama, menadžmentu i marketingu. Govornici na našim meetup-ima pored domaćih, bili su i stručnjaci van BiH.

Koga prvo pitati za savjet i nova dostignuća ako ne CTO-a?

I baš njihova uloga u IT-u bila je tema našeg prvog panela.

Iako je CTO uloga preuzeta, u IT sektoru, a pogotovo danas, ta pozicija dobija “posebno težak zadatak”.

Više od 2 sata bilo je malo za sva pitanja i razmjenu saznanja i iskustava sa čelnim ljudima IT kompanija.

Na tome najviše treba zahvaliti našim sjajnim govornicima

Dragan Gajić, CTO @Nortal, Nikola Ivančević, CTO @SmartCat, Andrej Kaurin, CTO JSGuru, Aleksandar Milinković, CEO (ex-CTO) @Planetsoft, ali i moderatoru Dušku Bajiću,VP of Engineering @Ministry of Programming.


Teme o kojima smo govorili bile su; njihov karijerni put do pozicije CTO-a, razlike u obavljanju pozicije CTO-a u servisnim i proizvodno orijentisanim kompanijama, te uticaj AI tehnologija na IT sektor.

Sala je bila puna, a dvoipočasovna diskusija ispraćena je sa jednakom pažnjom i interesovanjem svih prisutnih.


Naši govornici publici su približili zadatke koje podrazumijeva obavljanje njihove zahtjevne pozicije, ali i saznanja i predviđanja kada je o novim tehnologijama riječ.

Dragan Gajić: “Ne mozete sami sve da izgurate morate da imate ljude koji vuku stvari sa svojim idejama!”

Pričali smo o strukturi, sistemu i leadership-u.

O tome kako znati svima sve objasniti, ali i o tome kako bez obzira na sve morate da imate ljude koji znaju da “vuku stvari” sa svojim idejama.

Dragan Gajić: “Osnovna osobina arhitekte sistema je da umije svima sve da objasni!“

Dragan Gajić: “Mjera uspjeha svake IT kompanije je rast.”

Saznali smo i šta je to u čemu CTO ne mora da bude najbolji.

Andrej Kaurin: “Uloga CTO nije da budete najbolji inženjer već da znate ko jeste!”

Dotakli smo se toga kako je, u industriji poput IT, zbog ubrzanog razvoja i brzih izmjena, te novih tehnologija potencijal inženjera nerijetko mnogo važniji od njegovog iskustva.

Jedan od naših proizvoljnih zaključaka je da ukoliko za to posjedujete afinitete i želite pronaći svoje mjesto u IT sektoru nađete ono u čemu ste najbolji i radite na svom potencijalu.

Pričali smo i o tome kako je ranijih godina svijet IT bio rezervisan  IT “osobenjacima”,  dok današnje tržište mnogo više traži i posjedovanje opštih komunikacijskih vještina.

Dragan Gajić; “Potencijal inženjera je mnogo važniji od iskustva jer se u IT-u stvari vrlo brzo mijenjaju.”


Nikola Ivančević: “Ranije su u IT dominantno bili “osobenjaci”  koji se razumiju u tehnologiju, danas su potrebne i opšte komunikacijske vještine.”

Dakle, ne morate da budete ekstrovert, ali bi vam koristilo da savladate opšte komunikacijske vještine.

Tokom diskusije, posjetioci su imali priliku da čuju i da fundamentalni problem IT profesionalaca u radu i komunikaciji s klijentom zna biti upravo taj što “ne umiju da objasne šta prave”.

Dragan Gajić: “Ne postoji način da se jednoznačno definišu zahtjevi i to je fundamentalni problem IT-a “.

Od naših sjajnih govornika dobili smo i odgovor na pitanje da li inženjeri treba budu “zabrinuti” zbog razvoja AI tehnologija?

A on je ohrabrujući po “specifičan mindset” inženjera. Nikola Ivančević: “ Treba razmišljati o primjeni nove tehnologije, a to nam ide na ruku jer inženjeri imaju specifičan “mindset”.”


Da, osnovni nivo poznavanja tehnologije razvojem AI u ukupnoj populaciji biće veći i lakše dostupan, ali će potpuna primjena biti i dalje ostavljena ipak samo IT profesionalcima.

Za kraj ništa manje ohrabrujuća poruka za rad na vještinama kojim će te si obezbijediti mjesto profesionalca u IT sektoru:

“Šta je najgore što može da vam se desi (kao IT profesionalcu) ? - Da pređete u drugu kompaniju!”


Djelić atmosfere sa #01 Adriatic Valley panela možete pogledati i na našem službenom YouTube kanalu.

Ukoliko želite da pratite nove tech trendove i saznanja slobodno se učlanite u našu grupu na linku: https://www.meetup.com/adriatic-valley-banja-luka-meetup-group, ili nas zapratite na nekoj od društvenih mreža, LinkedIn, Instagram, Facebook ili Twitter.


Mi ćemo se potruditi da vas kao i do sada obradujemo meetup-ima i diskusijama na kojima ćete imati priliku da čujete priče i iskustva regionalnih IT stručnjaka, proširite svoje vidike i listu kontakata.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...