Objavljeno: 04. Januar 2023

9 zdravih grickalica koje idu uz kod

Zanimljivosti

Ovaj tekst jeste inicijalno posvećen programerima, ali realno - može se primijeniti na sve one kojima je posao vezan za sjedenje pred računarom.

Posao koji isključuje fizičku aktivnost (izuzev kuckanja po tastaturi) može dugoročno ostaviti ozbiljne posljedice po zdravlje ukoliko se o njemu ne vodi računa na vrijeme. Tu spadaju problemi sa kičmom, postepeno nagomilavanje kilograma, dekoncentracija uslijed prejedanja nezdravom hranom, i slično.

Kada pričamo konkretno o programiranju, koje često zahtjeva veliku pažnju i umije biti psihički iscrpljujuće, ljudi često polaze za brzim i ukusnim gorivom - čokoladice, gazirana pića, brza hrana… što za posljedicu izaziva probleme koje smo već naveli. Više nema razlike ni radite li od kuće ili iz kancelarije, jer sada na oba mjesta gotovo uvijek imate te namirnice na dohvat ruke.

Ko će još pored svih bagova, rokova, i sastanaka sa klijentima, da brine o ishrani? Vi, dragi koderi. Zahtjeva malko discipline i odricanja, ali na duže staze se isplati. Odlučili smo da odradimo istraživanje umjesto vas i napravimo spisak od 10 zdravih grickalica koje idu uz kod.

Orašasti plodovi


Znaju vjeverice šta valja. Pored lješnjaka, na ovoj listi se nalaze bademi, orasi, i kikiriki. Svi oni sadrže veliki izvor energije, što ih čini jako pogodnim za poboljšanje koncentracije. Treba i sa njima pripaziti na količinu, jer se u 100g sadrži oko 580kcal.

Pored kalorija, povedite računa i o tome da li ste možda alergični na neki od navedenih plodova. Ukoliko jeste, kao alternativa mogu poslužiti suncokretove ili bundevine sjemenke. Više od 50% njihovih sastojaka su esencijalne masne kiseline, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mnogih organa.

Suvo i svježe voće

Znate ono kada vam što prije treba “nešto slatko”? Umjesto da pojedete 200g medenog srca u tom padu šećera, probajte neku od ovih namirnica: datula, suva smokva, grožđice, brusnice.

Možete napraviti i kombinaciju uz neke od njih, vremenom ćete shvatiti šta vam prija. Možda ste ipak za neku jabuku ili bananu? Odlična su zamjena za slatkiše, a na brz i zdrav način će zadovoljiti takozvani “craving”.Oprezno i sa njima, jer takođe sadrže puno šećera!

Crna čokolada

Mmmmmmm, prava stvar. Kažu da čuda radi za poboljšanje fokusa, a najbolje ćete je prepoznati ukoliko na pakovanju piše da sadrži minimum 50% kakaoa. Sve ispod neće imati željeni efekat.

Ona pomaže i kod blage anemije, sadrži antioksidanse, a povoljno utiče na moždane funkcije. Uz sve to skupa, stimuliše proizvodnju hormona sreće i samim tim znatno podiže raspoloženje. Naravno, uvijek mora da postoji neka “caka”, a u ovom slučaju je visoka kaloričnost, te zato uzmite po koju kocku ili red, umjesto da smažete cijelo pakovanje.

Njeno visočanstvo - sezonska salata

Ljeto i jesen su nas napustili, a sa zimom stigli ajvar, cvekla, kiseli krastavci… savršeno idu uz recimo tunjevinu, sir, a relativno brzo se sprema. Mogu poslužiti kao mala užina između doručka i ručka koji željno iščekujete.

Ovsene pahuljice

Drugi, možda popularniji naziv im je “musli”, a one u sebi sadrže vlakna koja su značajna za funkcionisanje čitavog organizma. Možete napraviti razne kombinacije i tako imati hranljive, slatke dezerte.

Naravno, nije poenta kupiti pakovanje onih koje su mahom punjene čokoladom i samim tim sadrže veliki broj kalorija po porciji. U prodavnicama zdrave hrane možete sami napraviti mix sa zdravim, voćnim i orašastim sastojcima.

Čia puding

Pored crne čokolade, još jedan odličan izvor antioksidanasa, ali i vitamina i minerala. Treba napomenuti i da su čia sjemenke bogate Omega 3 masnim kiselinama.

Kratak recept: prelijte ih mlijekom i ostavite da nabubre. Po želji, dodajte voće, med, ili ekstrakt vanile. Sve to promiješajte, ostavite da se stvrdne u frižideru i uživajte u hladnom, zdravom pudingu!

Rižini krekeri sa medom

Ovo je jedna baš brza varijanta. Možete ih premazati medom i uživaćete u slatkoj užini, bez trunke griže savjesti. Možete dodati komadiće banane ili bobičasto voće.

Voćni jogurt na vaš način

Isjeckajte jabuku, bananu, ili neku drugu voćkicu u zavisnosti od sezone, dodajte kašiku lana i suncokretovih sjemenki, a sve to prelijte čašom jogurta. Neće biti slatko kao oni kupovni sa vještačkim zaslađivačima, ali je puno hranljivih sastojaka!

Kombinujte sve navedeno, kako ne bi vremenom dosadilo!

Jednolična ishrana umije da zasiti mozak (i figurativno i bukvalno), nakon čega će jedno vrijeme postati odbojna. Tada se može desiti da se vrlo brzo vratite onim brzim i nezdravijim varijantama - napolitanke, čips, keksići, čokolade…

Iz tog razloga, preporuka je da što češće pravite varijacije ovih namirnica i date sebi vremeni da ih se zaželite. Crna čokolada neće imati isti ukus ako je uzimate svaki dan, naspram uzimanja sa pauzom od tri ili četiri dana. Isto važi i za sve ostalo.

Naravno, ne treba ni ići u drugu krajnost, tj. da se potpuno pridržavate zdravih sastojaka, čak i kada vam tijelo ponekad traži one brze varijante - fast food, šejkovi, gazirana pića, alkohol…

… takođe, ne zaboravite i kretnju, kroz razne fizičke aktivnosti. Zdrava hrana je samo pola zdravlja, ostatak dolazi kroz trening, vježbu, jer čovjek je stvoren da bude u pokretu, naša tijela nisu isprogramirana da ovoliko često i u toku dana budu statična.

Dakle, poenta je u balansu. Stiče se disciplinom, a brzo uđe u naviku, ako ste dovoljno istrajni. Ako ne vjerujete nama, vjerujte Thanosu.

Top IT poslovi u tvom inboxu

Pretplati se na Dzobs.com newsletter i jednom sedmično ti šaljemo najnovije poslove za odabranu poziciju.

Zanimanje...